Hlavní obsah

Japonsko kritizuje expanzivní politiku Číny a mění obrannou politiku

Tokio/Peking

Japonskou výroční zprávu o obraně, která tvrdě kritizuje Čínu kvůli jejím územním nárokům, schválil podle BBC v úterý nacionalistický premiér Šinzó Abé. Dolní komora parlamentu už odsouhlasila změny zákona o obraně, který poprvé od konce druhé světové války umožní bojovat japonským vojákům mimo území vlasti.

Foto: JASDF

Japonská stíhačka F-15J na hlídkovém letu.

Článek

Výroční bílá kniha byla přijata až po úpravách. První verzi odmítla Abého strana, protože nebyla dost tvrdá vůči Číně, která si klade nároky na sporná území v Jiho- a Východočínském moři, která se snaží změnit ve své výsostné vody. Ve sporu je nejen s Japonskem a Tchaj-wanem kvůli ostrůvkům Senkaku, ale také s Jižní Koreou, Filipínami, Vietnamem, Malajsií a Brunejí.

V nové verzi výroční zprávy je doplněna výzva, aby Čína ukončila stavbu víceúčelových těžních konstrukcí ve Východočínském moři, kterou zahájila před dvěma lety. „Potvrzujeme, že Čína zahájila stavbu nových oceánských platforem, a opakujeme svůj nesouhlas s tímto jednostranným postupem Číny a vyzýváme, aby s ním skončila,“ uvedlo ministerstvo. Věže jsou poblíž významných námořních tras v oblastech bohatých na ryby, kde se nacházejí zásoby ropy a plynu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Na bílou knihu zatím Čína nereagovala, tvrdě ale odmítla plán Tokia umožnit svým ozbrojeným silám působit mimo mateřské ostrovy, což už schválila dolní komora japonského parlamentu. Kromě snahy Japonska zapojit se do mezinárodních akcí je jedním z důvodů změny zákona, kterou zřejmě přijme i senát, také obava z čínské expanze.

Peking vyzval Tokio, aby se „drželo cesty mírového rozvoje“ a neohrožovalo stabilitu regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám