Hlavní obsah

Letošní červen byl nejteplejší od roku 1880

Washington

Letošní červen byl podle amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA) nejteplejším červnem od počátku měření v roce 1880. Úřad to oznámil v noci na úterý. Podle odhadů má být letošek vůbec nejteplejším zaznamenaným rokem na Zemi.

Foto: Nacho Cubero, Reuters

Vyschlá zem u přehrady Jaguary v Brazílii.

Článek

Letošní červen tak překonal i stejný měsíc loňského roku, který dosud držel teplotní rekord. Průměrná teplota povrchu pevniny a oceánů byla o 0,88 stupně Celsia vyšší než průměr 20. století, který tvořil 15,5 stupně.

Mimořádná byla podle NOAA ale celá první polovina roku, teplotní rekord pokořily hned čtyři měsíce. Od počátku ledna do konce června byla teplota průměrně o 0,85 stupňů Celsia vyšší, než činil průměr. Celý první půlrok 2015 tak rovněž pokořil rekord, který dosud držela se 14,4 stupně Celsia první polovina roku 2010.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Testování teplot termokamerouVideo: Novinky

„Je téměř vyloučené, že by se rok 2015 nestal nejteplejším zaznamenaným rokem,“ uvedla zástupkyně NOAA Jessica Blundenová.

Červen byl teplý téměř po celé planetě. Mimořádná vedra zasáhla především Španělsko, Rakousko a části Austrálie a Jižní Ameriky. V jižním Pákistánu kvůli horkům zemřelo více než 1200 lidí. Už v květnu vedro zabíjelo i v Indii, vyžádalo si tu přes 2000 životů.

Měsíční rekord vysokých teplot padl na světě od roku 2000 už pětadvacetkrát, měsíční rekord nízkých teplot ale naposledy v roce 1916.

Reklama

Výběr článků

Načítám