Hlavní obsah

V místních volbách v KLDR přišlo k urnám 99,97 procenta voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Místních voleb, které se konaly v neděli v Severní Koreji, se zúčastnilo 99,97 procenta voličů. Oznámila to v pondělí severokorejská tisková agentura KCNA, podle níž k urnám nepřišli pouze lidé, kteří nebyli v době hlasování v zemi. Všichni navržení kandidáti byli zvoleni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místních voleb v KLDR se zůčastnilo 99,97 procenta voličů včetně vůdce Kim Čong-UnaVideo: Reuters

 
Článek

Agentura KCNA napsala, že všechny volební místnosti „byly slavnostně vyzdobeny” a že voliči při odevzdávání hlasů novým zastupitelům provincií, měst a okresů radostně „zpívali a tančili”.

Pro každý volební okrsek je vybrán vždy jen jeden uchazeč. Ani se nezaškrtává jméno, záporné hlasy se odevzdávají do jiné urny než hlasy kladné. Jeden z voličů, student Čche Džin-hjok, řekl čínské televizi CNTV: „Právě jsem odvolil, dal jsem hlas našemu kandidátovi na zastupitele. Věřím, že kandidáti, kteří doopravdy slouží lidu, budou vždy pracovat tvrdě.“

Účast ve volbách se očekává od všech oprávněných voličů nad 17 let. Pokud se hlasování chce někdo vyhnout, znamená to pro něj zpravidla tvrdé postihy. Ze stejných důvodů si také nikdo z voličů netroufne nesouhlasit s navrženými kandidáty, uvádějí světové agentury.

Pro režim diktátora Kim Čong-una volby představují argument podporující údajnou existenci demokracie v zemi. Ve skutečnosti jde ale o předem připravené představení.

Nedělní hlasování bylo prvními místními volbami, které se uskutečnily za vlády mladého vůdce Kim Čong-una. Ten se ujal moci po smrti svého otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Při předchozích místních volbách v červenci 2011 bylo zvoleno 28 116 uchazečů o místa zastupitelů místních orgánů, aniž někdo hlasoval proti navrženým kandidátům, napsal deník The Guardian. První místní volby se konaly v KLDR v roce 1999.

Loni se v KLDR konaly parlamentní volby a všech 687 navržených kandidátů dostalo 100 procent hlasů, přičemž volební účast dosáhla rovněž 99,97 procenta.

Severokorejským úřadům také volby umožňují zjistit, zda občan neutekl do Číny nebo necestuje po Severní Koreji bez formálního povolení. Pokud se nedostaví nebo chybí na seznamu voličů, zahájí se vyšetřování, které většinou postihne rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám