Hlavní obsah

Bomby v Afghánistánu zabily nejméně 29 civilistů

– Kábul

Nejméně 29 obětí z řad afghánských civilistů si v neděli vyžádaly exploze nastražených trhavin a útok sebevražedného atentátníka s vozem naplněným výbušninami. Bomby u silnice zabíjely na východě a severu země, zatímco sebevrah zaútočil nedaleko americké vojenské základny ve východoafghánské provincii Chóst, sdělily úřady podle agentury AP.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Při sebevražedném útoku na kontrolním stanovišti v blízkosti americké základny Camp Chapman zemřelo podle místního lékaře nejméně 17 civilistů, mnozí z nich byly ženy a děti. Zraněno je dalších dalších šest lidí, z toho dva vážně. Na základně jsou stále američtí vojáci, třebaže bojová mise americké armády v Afghánistánu skončila na konci loňského roku.

Velení NATO výbuch u základny potvrdilo, podrobnosti ale nesdělilo. K útoku se žádná skupina nepřihlásila. V zemi zůstává 10 000 amerických vojáků, aby pomáhali ve výcviku Afghánců a prováděli údery proti extremistickým skupinám.

Při výbuchu bomby ve východní provincii Pálisá zahynulo ráno nejméně deset civilistů, dalších sedm utrpělo zranění. Bomba umístěná u silnice zcela zdemolovala dodávku, ve které skupina cestovala.

Dva další civilisty zabil později výbuch v severní provincii Kunduz ve chvíli, kdy po silnici projížděl policejní automobil. Podle místního šéfa policie exploze zranila čtyři civilisty a dva policisty.

Podle únorové zprávy podpůrné mise OSN v Afghánistánu stoupl loni počet zabitých či zraněných civilistů v této zemi oproti předešlému roku o více než pětinu na 10 548. Podle Spojených národů tak byl rok 2014 v Afghánistánu vůbec nejkrvavější od roku 2009, kdy začala OSN vést bilanci obětí a zraněných. Radikální hnutí Taliban a další ozbrojenci prý měli loni na svědomí 72 procentech těchto případů. Vládní a zahraniční jednotky byly zodpovědné za 14 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám