Hlavní obsah

Školák bez domova dělal na ulici úkol, fotografie spustila lavinu pomoci

– Manila

Pomoci od stovek lidí se dostalo filipínskému chlapci žijícímu na ulici. Pozornosti se mu dostalo poté, co ho před restaurací McDonald’s ve městě Mandaue vyfotil kolemjdoucí. Devítiletý Daniel Cabrera před ní ležel na dřevěné lavičce a plnil školní úkol. Fotografie zveřejněná na Facebooku se rychle rozšířila mezi tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Devítiletý Daniel psal školní úlohu na ulici ve městě Mandaue.

Článek

„Byli jsme radostí bez sebe. Nevím, co se všemi těmi dary udělat,“ reagovala na pomoc chlapcova matka Christina Espinosová pro agenturu AFP. Daniel si teď podle ní může splnit svůj sen: vystudovat a stát se policistou.

Zmíněnou fotografii pořídil středoškolský student Joyce Torrefranca a vyvěsil ji na Facebooku s komentářem: „Inspirovalo mě dítě“. Snímek se následně rozletěl do světa, sdílelo ho téměř 7000 lidí a informovala o něm i místní televize.

Daniel se svojí matkou a dvěma sourozenci žije v prodejně potravin, kde je matka zaměstnána. Jejich domek v chudinské čtvrti před pět lety podlehl požáru a k tomu před dvěma lety zemřel otec rodiny. Matka vydělává jen 80 pesos (43 korun) denně.

Nechce zůstat chudý

Prodejna potravin se nachází v sousedství restaurace McDonald’s, Daniel před ní často vysedává a plní si zde také své školní povinnosti. „Je to pilný a odhodlaný hoch. Trvá na školní docházce, i když nemá na oběd. Vždycky mi říká: Mami, nechci zůstat chudý,“ vylíčila Espinosová.

Doplnila, že kromě peněz teď lidé synovi posílají školní pomůcky, uniformy i lampu na čtení. Nabídli také školní stipendium.

Nabídky pomoci přišly i místní církevní komunitě a sociálnímu úřadu. „Máme potíž všechnu tu finanční pomoc zvládnout,“ komentovala ředitelka sociálky Violeta Cavadaová a dodala, že Daniel se stal symbolem chudých dětí ze slumu, které se nemohou vzdělávat, protože doma nemají ani elektřinu.

Navzdory ekonomickému růstu v posledních letech žije stále čtvrtina stomiliónové filipínské populace z necelého dolaru (24 korun) na den.

Reklama

Výběr článků

Načítám