Hlavní obsah

Velitel IS zemřel při náletu bezpilotního letounu v Afghánistánu

– Kábul • Aktualizováno

Vysoce postavený velitel hnutí Islámský stát (IS) Šahidulláh Šahíd zemřel tento týden při útoku bezpilotního letounu na východě Afghánistánu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na afghánské zpravodajské služby. Šahíd zběhl k IS z řad pákistánského Tálibánu, jehož býval dokonce mluvčím.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánský voják prověřuje muže na kontrolním stanovišti u Džalalabádu na východě země, kde se formují nové síly extremistů loajální Islámskému státu.

Článek

Spolu s velitelem Šahídem zahynulo při úterním náletu i pět dalších ozbrojenců z řad radikálních islamistů, oznámili afghánští představitelé.

"Chtěl v zemi rozšířit operace IS. Jeho smrt bude mít dopad na jejich aktivity," řekl Reuters Hasib Sadíkí, mluvčí afghánského Národního ředitelství pro bezpečnost.

Hnutí Islámský stát, které za poslední rok obsadilo rozsáhlá území v Iráku a v Sýrii, se stává čím dál tím aktivnější i v Afghánistánu a přechází k němu množství extremistů. Dostává se tak do konfliktu s místním Tálibánem.

Po měsících úsilí nicméně IS v Afghánistánu obsadil jen několik odlehlých vesnic, takže podobný scénář, jaký hnutí realizuje v Iráku a Sýrii, se zatím nekoná. I přesto ale již ozbrojenci inspirovaní Islámským státem dosáhli významného posunu: hnutí Tálibán totiž kvůli nim kromě boje proti západem podporované vládě čelí i povstalecké hrozbě ve vlastních řadách.

Po více než deseti letech, kdy bylo hnutí až pozoruhodně sjednocené kolem postavy vůdce mully Muhammada Umara, se nyní Tálibán začal štěpit a stovky jeho bojovníků již přísahaly svou věrnost chalífovi Islámského státu abú Bakr Bagdádímu.

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát ochromil hnutí Al-Káida

Na organizační schopnosti přívrženců Saddáma Husajna jsou teroristé z hnutí Al-Káida krátcí. Islámský stát (IS), který je z velké části dílem pohrobků iráckého...

Výběr článků

Načítám