Hlavní obsah

Afghánská vláda v Pákistánu jednala s Tálibánem

– Islámábád

Představitelé Afghánistánu se v úterý setkali v Pákistánu se zástupci radikálního hnutí Tálibán k jednodenním rozhovorům. Obě strany se znovu sejdou po muslimském svátku ramadán. Oznámilo to ve středu pákistánské ministerstvo zahraničí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghaní

Článek

Jednání se odehrála v horském letovisku poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Podle ministerstva se strany shodly na tom, že "v zájmu trvalého míru v oblasti bude každá strana přistupovat k tomuto procesu upřímně a s odhodláním,", uvedla agentura AP.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní od svého nástupu do úřadu loni v září označuje za svou prioritu nalezení mírového řešení s Tálibánem, který vede s vládními silami boje od vytlačení z moci americkou invazí v roce 2001. Boje ale pokračují neztenčenou měrou a Tálibán koncem dubna zahájil jarní ofenzivu na několika frontách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Severoatlantická aliance loni v prosinci ukončila svou bojovou misi, ale v Afghánistánu je stále přes 12 000 zahraničních vojáků, jejichž úkolem je pomáhat při výcviku afghánské armádě. Mezi cizími vojáky je 9800 Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám