Hlavní obsah

Obama: Islámský stát ztrácí území, bude poražen

Právo, roš, CNN

Nynější územní ztráty Islámského státu ukazují, že bude poražen, pokud budou mít USA a koalice účinného partnera v terénu. Při návštěvě Pentagonu to v pondělí prohlásil prezident USA Barack Obama.

Foto: Raqqa Media Center, ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v syrském městě Rakka

Článek

„Strategické slabiny IS jsou opravdové,“ uvedl Obama. Sunnitští extremisté za měsíc ztratili třetinu syrské provincie Rakka díky ofenzívě kurdských pešmergů a leteckým úderům USA. Ocitli se v defenzívě ve stejnojmenném středisku provincie, které označují za hlavní město.

V irácké armádě zatím Američané tak schopného partnera, jako jsou Kurdové, nemají. Slabinou strategie USA podle analytiků naopak zůstává chybějící alternativa IS, píše list The Washington Post. Jde o budoucnost sunnitských provincií podél syrsko-iráckých hranic. Arabové navíc podezírají kurdské osvoboditele, že chtějí na území vytvořit svůj stát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatčeni útočníci z Kuvajtu

Saúdské a kuvajtské bezpečnostní složky zatkly tři bratry, kteří se měli podílet na červnovém útoku na šíitskou mešitu v Kuvajtu, při němž zahynulo 27 lidí a 200 utrpělo zranění. K útoku se přihlásila saúdskoarabská odnož Islámského státu. Říká si Provincie Nadždž.

Další útoky ve světě

Mezitím v Nigérii zahynulo při sebevražedném útoku dvacet lidí ve vládní budově města Zaria na severozápadě země. Předtím se nezdařil pokus 13leté dívky odpálit na sobě výbušniny v mešitě ve městě Kano na severu. K explozi došlo předčasně. [celá zpráva]

V noci na úterý v Keni útočníci zavraždili 14 dělníků kamenolomu v okrese Mandera. Podle úřadů svědčí způsob útoku poblíž hranic se Somálskem o akci Šabábu, organizace somálských radikálních islamistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám