Hlavní obsah

Tunisko vyhlásilo výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis
Aktualizováno

Měsíční výjimečný stav vyhlásil v sobotu v Tunisku prezident Káid Sibsí. Stalo se tak v reakci na masakr na pláži v Súse, kde student údajně napojený na Islámský stát zabil 38 zahraničních turistů.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Rekreantky na pláži resortu Imperial Marhaba v Súse u květin za oběti útoku

Článek

Výjimečný stav dává vládě a bezpečnostním složkám možnost rozhodovat a postupovat flexibilněji. Omezuje právo veřejně se shromažďovat. Pro turisty v letoviscích se toho tedy moc nemění.

Prezident Kaíd Sibsí v projevu k národu vysvětlil, že země není v bezpečí před extremisty. Výjimečný stav potrvá 30 dnů.

Tuniské úřady po útoku z minulého pátku nadále pátrají po dvojici mužů, po jejichž boku měl atentátník Sajfaddín Rizkí podstoupit výcvik v Libyi.

Rizkí zastřelil 30 Britů, tři irské občany, dva turisty z Německa, jednoho z Belgie a další dva rekreanty z Portugalska a Ruska. Jeho útok proběhl jen tři měsíce po střelbě na turisty v proslulém muzeu Bardo v hlavním městě Tunisu. Tehdy zahynuly dvě desítky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry natočené po útoku na turisty v Tunisku Video: Reuters

Podle tuniských úřadů se Rizkí cvičil ve stejném táboře jako dvojice zabijáků z Bardo.

MZV nabádá k opatrnosti a varuje před pohraničím

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s útoky nabádá Čechy, kteří do Tuniska cestují, k obezřetnosti. Upozornilo také, že v oblastech při hranici Alžírska s Libyí existuje „značné riziko únosů, bezpečnostní situace je zde velmi nestabilní“.

Do tuniské Súsy přijel nový turnus českých turistůVideo: Novinky/Reuters

Tunisko naposledy zažilo výjimečný stav v roce 2011 během povstání proti vládě prezidenta Zína Abidína bin Alího, které bylo začátkem tzv. arabského jara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám