Hlavní obsah

Svědek natočil drastické video ze střelby na pláži v Tunisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Video pořízené jedním z místních mužů během střelby na pláži v tuniské Súse zveřejnila ve čtvrtek agentura Reuters. Kamera zaznamenala střelbu a zmatek na idylické pláži, kde 23letý student postřílel 38 zahraničních turistů. Tuniské úřady mezitím potvrdily, že střelec byl sám. Pátrají ale dál po dvojici radikálů, s nimiž měl Sajfaddín Rizkí podstoupit výcvik v Libyi. Stále také není jisté, komu zabiják z místa činu telefonoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry natočené po útoku na turisty v Tunisku Video: Reuters

 
Článek

Video zachycuje výstřely i explozi na pláži a snahu místních strážců střelce zlikvidovat. Útok byl nejkrvavějším incidentem v novodobých dějinách země a tvrdě zasáhl její ekonomiku, závislou na příjmech z turistického ruchu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rizkí zastřelil 30 Britů, tři irské občany, dva turisty z Německa, jednoho z Belgie a další dva rekreanty z Portugalska a Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláž u tuniského hotelu Riu Imperial Marhaba připomíná páteční neštěstíVideo: Reuters

Mluvčí tuniského ministerstva vnitra mezitím ve středu potvrdil, že Rizkí vraždil sám. Všechny oběti byly střeleny stejnou zbraní. Úřady tak definitivně vyvrátily tvrzení některých svědků, že na pláži byl ještě jeden střelec. Mohl to ale být některý ze zasahujících příslušníků hotelové stráže nebo policie.

Cvičil se v Libyi se zabijáky z muzea Bardo

Tuniská policie také potvrdila, že Rizkí podstoupil výcvik v Libyi, a to ve stejném táboře jako dva atentátníci, kteří v březnu napadli muzeum Bardo v Tunisu.

„Vyšetřování odhalilo, že Sajfaddín Rizkí byl v kontaktu s teroristy v Libyi a asi absolvoval výcvik v libyjském táboře,“ řekl policejní zástupce Rafik Chelli. Podle něj se Rizkí v táboře Islámského státu (IS) u města Sabráta na západě Libye cvičil v lednu, v téže době, kdy tam byli džihádisté, kteří v Bardo postříleli 22 lidí.

Do tuniské Súsy přijel nový turnus českých turistůVideo: Novinky/Reuters

Jak podotkl deník The Guardian, do Libye směřuje rostoucí počet radikálních Tunisanů, aby se tam přidali k Islámskému státu (IS).

Sabráta leží asi 60 km od Tripolisu a není jasné, jestli je stále ještě pod kontrolou IS. Na místě měla základnu i libyjská islamistická milice Ansar aš-Šaría, která v roce 2012 zabila amerického velvyslance v Benghází.

Nevyjasněný telefonát

Tuniská policie ve čtvrtek oznámila zatčení dalších 12 lidí podezřelých ve spojitosti s pátečním masakrem. Nadále však hledá dva údajné Rizkího komplice, kteří s ním měli projít výcvikovým táborem v Libyi. Dvojice je údajně na útěku.

Vyšetřovatelé také potvrdili, že Rizkí těsně před zahájením střelby někomu krátce telefonoval. Hovor trval deset vteřin. Zatím není známo, kdo byla volaná osoba.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsem zahanben, řekl otec tuniského útočníka

Otec útočníka, který v pátek na pláži u východotuniského letoviska Súsa zabil 38 lidí, se novinářům svěřil, jak ho čin jeho syna šokoval a jak se jím cítí...

Výběr článků

Načítám