Hlavní obsah

Stáhl jsem špatný motor. Pilot zříceného letounu omylem zatáhl za druhou páku

Novinky, rei
Tchaj-pej

Kapitán turbovrtulového letadla ATR 72-600 společnosti TransAsia Airways, který se v únoru po těsném přeletu nad dálničním nadjezdem zřítil u tchajwanské metropole Tchaj-peje, omylem stáhl plynovou páku k funkčnímu motoru. Omyl už nestačil napravit a stroj se zřítil. Prokázal to zvukový záznam z pilotní kabiny, oznámil tchajwanský úřad pro leteckou bezpečnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič natočil padající letadloVideo: Reuters

 
Článek

Letadlu hned po startu vysadil jeden ze dvou motorů. Třiačtyřicetiletý kapitán Liao Ťien-cung se rozhodl stáhnout plynovou páku směrem k sobě, možná proto, aby vyzkoušel, jestli bude motor ještě reagovat, anebo aby ušetřil palivo. Omylem však zatáhl za páku k druhému, funkčnímu motoru. Ten tak stáhl na volnoběh a stroj ztratil tah.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plynové páky k motorům se nacházejí hned vedle sebe, takže není ani vyloučené, že kapitán zatáhl za obě.

„Stáhl jsem špatný motor,“ řekl jen pár vteřin před pádem druhému pilotovi. Pak se sice podle záznamu oba snažili chybu napravit, ale už to nestihli vzhledem k prodlevě v točení a tahu. „Náraz, náraz, připravte se na náraz,“ zahlásil jen o chvilku později druhý důstojník, který byl v kabině rovněž přítomen a zaučoval se.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vylovili z řeky malé dítě z havarovaného letadlaVideo: Reuters

Stroj jen těsně minul domy a po přeletu nad dálničním nadjezdem, kde křídlem škrtl o projíždějící taxík a postranní zeď, se zřítil do místní řeky.

Z 58 lidí na palubě přežilo jen 15.

Závěrečná zpráva vyšetřovatelů má být k dispozici až příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám