Hlavní obsah

Tuniský vrah byl členem spící buňky Islámského státu, tvrdí jeho známý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Třiadvacetiletý student Sajfaddín Rizkí, který o víkendu na tuniské pláži v Súse postřílel 38 turistů, byl členem teroristické spící buňky. Měla pět členů a rozvíjela činnost několik roků, řekl svědek britské televizi SkyNews.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Rekreantky na pláži resortu Imperial Marhaba v Súse u květin za oběti útoku

Článek

Tuniské úřady tvrdí, že neměly náznaky o tom, že by Rizkí představoval hrozbu. Podle jeho spolužáka z univerzity v Kairouanu však buňka byla aktivní přinejmenším čtyři roky. Wasím Bel-a-Del britské televizi řekl, že Rizkí sympatizoval nejprve s extremistickou syrskou Frontou an-Nusra, ale později se přiklonil k radikálnímu Islámskému státu. Ten také podle něj útok řídil.

„Znám skupinu, se kterou pracuje, je to skupina teroristů,“ řekl svědek.

Dodal také, že mezi univerzitními studenty je několik, kteří odešli bojovat do Sýrie. Jen část se jich vrátila.

Foto: Profimedia.cz

Sajfaddín Rizkí

Rizkí prý v Sýrii nebojoval, ale cvičil se u extremistické organizace Ansár Šaría v Libyi. V Libyi byl podle dřívějšího prohlášení vyšetřovatelů vycvičen i útočník z muzea Bardo v hlavním městě Tunisu. Tomu před třemi měsíci podlehly dvě desítky zahraničních turistů.

Tuniská policie nyní vyslýchá sedm mužů podezřelých ze spolupráce s Rizkím. Zatkla je ve třech různých městech. Tři z nich se střelcem bydleli v Kairouanu.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Úřady uvádějí, že student útočil sám, ačkoliv někteří svědci tvrdí, že na místě byl ještě jeden střelec.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsem zahanben, řekl otec tuniského útočníka

Otec útočníka, který v pátek na pláži u východotuniského letoviska Súsa zabil 38 lidí, se novinářům svěřil, jak ho čin jeho syna šokoval a jak se jím cítí...

Výběr článků

Načítám