Hlavní obsah

Po atentátu v Tunisku české ministerstvo varuje před únosy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničních věcí vyzývá české turisty, aby se v Tunisku po pátečním atentátu vyhýbali místům s velkou koncentrací lidí, včetně tržišť, barů a restaurací vně hotelu. Upozornilo i na riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem. Také individuální cestování po této severoafrické zemi prý není vhodné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláž u tuniského hotelu Riu Imperial Marhaba připomíná páteční neštěstíVideo: Reuters

 
Článek

Ministerstvo zahraničí (MZV) ale obecně neodrazuje od návštěvy Tuniska. To podle prohlášení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka pro ČT zatím z evropských zemí udělala pouze Belgie.

„V oblastech poblíž státní hranice s Alžírskem a Libyí existuje značné riziko únosů, bezpečnostní situace je zde velmi nestabilní, charakterizovaná hojným výskytem extremistických, resp. teroristických skupin. Silně rizikové jsou především oblasti na západ od linie Ajn Dráhim (Ain Draham) - Džandúba (Jendouba) - al-Káf (Le Kef) - Kasrín (Kasserine) - Sídí bú Zíd (Sidi Bouzid) - Gafsa - Túzir (Tozeur), a oblasti na jih od linie Túzir (Tozeur) – Kiblí (Kébili) - Madanín (Medenine) - Zarzis,” uvedlo ministerstvo na svém webu.

Zvýšené riziko se podle MZV týká nejen únosů, ale obecně útoků na západní cíle, včetně turistů. Z tohoto důvodu důrazně nedoporučuje cestovat do těchto odlehlých oblastí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zatímco desítky hostů tuniský hotel Imperial Marhaba opustějí, jiní zůstávajíVideo: Reuters

S ohledem na bezpečnostní situaci a zvýšený výskyt teroristických aktivit v regionu, MZV taktéž nedoporučuje cestovat do guvernorátů Kasserine a Le Kef (mimo center guvernorátů a hlavních přístupových cest; i zde je ovšem doporučeno vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytné).

Občané by se měli při cestování registrovat v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách www.mzv.cz v kapitole Cestujeme.

Britové varují pře dalšími útoky

Britské ministerstvo zahraničí uvádí, že hrozí útoky na turistická letoviska. Útoky mohou v Tunisku provádět „jednotlivci, o kterých úřady nemají informace a které inspirovaly teroristické skupiny přes sociální sítě,” uvedlo britské ministerstvo zahraničí v aktualizovaném doporučení pro své občany cestující do Tuniska.

Patnáct z identifikovaných obětí jsou právě Britové. Atentátník zabil v pátek ve městě Súsa 38 lidí a 39 dalších zranil. Policie ho poté zastřelila.

Většina českých turistů zůstane 

Ze skupiny 52 českých turistů, kteří bydleli v hotelu v letovisku Súsa vedle místa pátečního teroristického útoku, bude většina pokračovat v dovolené v letovisku Monastir.

Dvanáct jich v neděli předčasně odletí z dovolené domů, zbylí Češi dokončí dovolenou v původním hotelu. Řekla to zástupkyně cestovní kanceláře, která pobyt Čechů v Súse organizuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoku tuniského atentátníkaVideo: Nihal Zidí, Reuters

V sobotu si někteří turisté stěžovali, že musejí v Súse zůstávat, a přitom se chtějí okamžitě vrátit do ČR.

V dovolené bude v hotelu v tuniském Monastiru pokračovat 29 lidí, osm se v neděli vrací do Česka charterovým letem a další čtyři pravidelnou linkou z Tunisu do Vídně, odkud se do Česka dopraví sami.

V Súse svůj pobyt dokončí 11 českých turistů, uvedla zástupkyně cestovní kanceláře Best Reisen CZ. Obdobná čísla poskytla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

V pátek po atentátu podle vedení cestovní kanceláře požadovalo předčasný návrat 25 jejích klientů ze Súsy. Návrat dalším charterovým letem v pondělí, kde bylo k dispozici pět volných míst, čeští turisté odmítli, stejně jako nedělní cestu slovenským vládním speciálem do Bratislavy, uvedla Best Reisen v tiskovém prohlášení.

Atentátník v Súse střílel v pátek na zahraniční turisty na pláži a v přilehlém hotelu. K útoku s 38 oběťmi se přihlásila organizace Islámský stát. České ministerstvo zahraničí nemá informaci o tom, že by mezi mrtvými byli Češi.

Cestovní kanceláře žádného českého klienta nepostrádají. Asociace cestovních kanceláří už dříve uvedla, že vracet se chtějí desítky lidí z více než 3000 českých turistů v Tunisku. Cestovní kanceláře také začaly nabízet výměnu destinace zájezdu a některé i možnost vrácení peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám