Hlavní obsah

Jediný terorista zavraždil na plážích v tuniské Súse 39 lidí, většinou turistů

Súsa
Aktualizováno

Pláž u hotelů v tuniském městě Súsa (Sousse) se v pátek stala terčem atentátu, při kterém zemřelo nejméně 39 lidí. Většina mrtvých jsou turisté z Evropy. O útoku informovalo místní ministerstvo vnitra. 36 lidí je zraněných. Podle tuniských úřadů vraždil jediný útočník, původně mluvily o dvou atentátnících.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky teroristického útoku v tuniském městě SúsaVideo: Reuters

 
Článek

Atentátník napadl turisty na pláži u hotelu Imperial Marhaba. Místo útoku je vzdálené několik kilometrů severně od centra města v oblasti někdejší rybářské osady Port El Kantaoui, kde jsou hotelové resorty. Súsa je oblíbenou turistickou destinací pro rekreanty z celé Evropy včetně České republiky.

Mezi mrtvými jsou podle tuniského ministerstva zdravotnictví Tunisané, Britové, Němci a Belgičané. Irská diplomacie hovoří i o jedné Irce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České ministerstvo zahraničí nemá v tuto chvíli informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi, byť v oblíbeném letovisku Súsa jich jsou stovky. [celá zpráva]

Doporučení, aby lidé do země nejezdili, úřad nechystá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvá těla zůstala po útoku v tuniské Súse ležet na plážiVideo: Reuters

Podle původních informací byli útočníci dva. Později tuniské ministerstvo vnitra oznámilo, že atentát spáchal jediný muž. Policisté ho zabili.

„Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany,” uvedl mluvčí ministerstva.

Server britského listu The Guardian citoval zdroj z místních bezpečnostních složek, podle nějž policie zneškodnila ozbrojence, který střílel z automatické pušky AK-47.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Útočník, který byl při atentátu zabit, pocházel údajně z města Kajruván a jde o tuniského studenta.

Britský turista David Schofield, který tráví dovolenou v místě poblíž útoku, uvedl, že slyšel docela velkou explozi, a dodal: „Slyšeli jsme, že na pláži byly zbraně. Lidé tam stříleli. Utíkali kolem hotelu. Nikdo nám neřekl, co se děje.“

„Znělo to jako střelba automatické zbraně. O chvilku později následovala exploze,“ řekla listu Express turistka Susan Rifkindsová.

Foto: Tunisia TV1, ČTK/AP

Místo útoku na pláži v Súse

„Terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany,” řekl mluvčí ministerstva vnitra.

Súsa (francouzsky Sousse) leží na jihovýchodě Tuniska na středomořském pobřeží nedaleko Monastiru a asi 150 kilometrů od hlavního města Tunisu.

Naposledy zažilo jinak poklidné Tunisko teroristický útok v březnu, kdy skupina radikálních islamistů zabila 22 lidí, většinou zahraničních turistů v muzeu Bardo v Tunisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám