Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán pohrozil atentátem kvůli výpadkům elektřiny

– Karáčí

Pákistánský Tálibán v pátek pohrozil, že podnikne útoky na hlavní energetickou společnost K-Electric, pokud neskončí výpadky dodávek elektřiny na jihu země. Ty přispěly k vysokému počtu obětí vlny veder v Karáčí. Dosud na následky veder zemřelo 1150 lidí.

Foto: Shakil Adil, ČTK/AP

Plná márnice v Karáčí

Článek

Mluvčí pákistánského hnutí Tálibán Muhammad Churasání v prohlášení vyjádřil lítost nad oběťmi, které si v oblasti jihopákistánského města Karáčí vedra vyžádala.

Vlna veder v jižním Pákistánu připravila podle nové bilance za uplynulý týden o život přes 1150 lidí, z toho 866 přímo v přístavu. Situaci zhoršují výpadky dodávek proudu, při nichž lidé nemohou využívat klimatizaci a větráky a neteče jim pitná voda. Informovala o tom agentura AP.

Společnost K-Electric kritizovala kvůli výpadkům i vláda pákistánské provincie Sindh. Výpadky dodávek elektrické energie, které postihují i přeplněné márnice,  vyvolaly tento týden v Karáčí pouliční protesty.

Firma uvedla, že na vině jsou technické problémy a také zvýšená spotřeba elektřiny v době horka, kdy všichni zapínají klimatizace. Stěžovala si též, že se k síti mnozí připojují nelegálně a odebírají z ní proud.

Teploty, které o víkendu v oblasti dvacetimiliónového Karáčí dosahovaly 45 stupňů, ve čtvrtek klesly na 38 stupňů. Výraznější srážky ale stále nepřišly a do nemocnic dál proudí pacienti postižení úpalem, napsala agentura AP. Další vedra nad 40 stupňů mají přijít příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám