Hlavní obsah

Na festivalu psího masa porazili deset tisíc psů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Na deset tisíc psů za poslední dva dny porazili a naservírovali s ovocem liči ve městě Jü-lin na jihu Číny. Navzdory sílícím protestům ochránců zvířat se tam u příležitosti letního slunovratu koná Festival liči a psího masa, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontroverzní festival psího masa ve městě Jü-linVideo: Reuters

 
Článek

Tradice pojídání psího masa je na jihu Číny a v Koreji podle agentury Nová Čína stará asi pět set let. Podle ní právě psí maso pomáhá lépe snášet letní vedra.

Akci pořadatelé zorganizovali navzdory silným protestům. Petici proti festivalu podepsalo na internetu 3,8 miliónu lidí. Přidali se například britský komik Ricky Gervais, ale také čínská popová hvězda Čchen Kun nebo herec Jang Mi.

Čínská učitelka v důchodu Jang Siao-jün zase zaplatila 7000 jüanů (přes 27 000 korun), aby vykoupila stovku psů, kteří měli být poraženi a snědeni.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Psy v Jü-linu vezou na trh.

Podle informací čínského tisku hodlá pětašedesátiletá žena zachráněné psy přestěhovat do svého domu vzdáleného téměř 2000 kilometrů od zmíněného města.

Část čínských aktivistů kritizuje akci i z hlediska zdravotních rizik spojených s konzumací psího masa a upozorňuje, že zisky prodejců by neměly být na úkor zdraví konzumentů.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Číňan na trhu v Jü-linu s vyvrženým psem

V pondělí došlo ve městě Jü-lin i k násilné potyčce. Skupinu deseti demonstrantů napadlo dvacet mužů a rozprášili ji. Demonstranti kritizovali nejen brutální zacházení se zvířaty a sporné praktiky prodejců, ale varovali před šířením vztekliny.

Většina psů, kteří jsou kvůli festivalu utraceni a upečeni či uvařeni, jsou buď toulavá zvířata, anebo mazlíčci ukradení majitelům, uvádí na základě svého vyšetřování hongkongská charitativní organizace Animals Asia. I když na fotografiích jsou vidět i masná plemena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proti festivalu demonstrovala před radnicí v Jü-linu malá skupinka ochránců zvířat Video: Reuters

Od festivalu se snaží distancovat i magistrát. „Někteří obyvatelé Jü-linu mají ve zvyku se scházet a společně pojídat liči (ovoce) a psí maso v době letního slunovratu. Tento festival je komerční záležitostí a není (oficiálně) organizován městem,” napsal městský úřad na mikroblogu Weibo.

Ve městě je však festival populární a před restaurací nabízející křupavé psí maso se tvoří fronty. Kilo ho na trhu vyjde na v přepočtu 150 korun.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Zákazníci si vybírají psí maso na trhu v Jü-linu.

Ve většině oblastí Číny není konzumace psů v současnosti obvyklá, i když se tam ročně porazí na deset miliónů psů. Více Číňanů, asi třicet miliónů domácností, nyní chová psy jako domácí mazlíčky. Jejich láska k psům podporuje sílící hnutí za práva zvířat v zemi.

Psi jsou navíc často poráženi krutě, jsou biti a pak jim je proříznuto hrdlo, uvedl web news.com.au. Někteří jsou i zaživa stahování z kůže nebo házeni do vroucí vody. Milovníci psího masa jsou přesvědčeni, že když pes před smrtí trpí, je jeho maso chutnější.

Anketa

Snědli byste psí maso?
Ano
23,5 %
Ne
63,8 %
Už jsem ho jedl/a
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8928 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám