Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na afghánský parlament

Kábul
Aktualizováno

Bojovníci radikálního hnutí Tálibán zaútočili v pondělí na afghánský parlament v Kábulu. Nejprve se před vchodem odpálil sebevražedný atentátník a pak povstalci vtrhli do budovy, uvedla BBC. Všech šest dalších útočníků bezpečnostní síly zlikvidovaly, 18 lidí bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán zaútočil na sídlo afghánského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Útočníci se pokusili do budovy proniknout, ale bezpečnostní složky je zatlačily zpátky. Tálibové se nakonec ukryli v blízké rozestavěné budově, kde byli zlikvidováni.

Policie z budovy plné kouře evakuovala zastupitele. Jedna poslankyně byla při útoku zraněna. Celkem bylo zraněno 18 civilistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle šéfa kábulské policie Abdula Rahmána Rahímího jsou všichni poslanci v bezpečí. Senátor Nisar Haress řekl NBC, že se ukryl v bunkru v budově parlamentu.

Podle zpravodaje BBC byla situace chaotická a divoká i na afghánské poměry.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Dým stoupající z budovy afghánského parlamentu, k němuž se sjíždějí policisté.

Tálibán se k útoku přihlásil, jeho mluvčí Zabiulláh Mudžahíd dodal, že právě sebevražední atentátníci dokázali proniknout na půdu parlamentu. Po velké explozi následovaly další, zřejmě od dopadajících minometných granátů. Z budovy byly slyšet střelba i exploze způsobené granátomety.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Hořící auto u budovy afghánského parlamentu

Útok podle BBC souvisí s hlasováním o novém ministrovi obrany Masúmovi Stanikzaím.  Post je už devět měsíců neobsazený.

Tálibán na postupu

Afghánská armáda má problémy zastavit útoky Tálibánu poté, co zahraniční bojové jednotky ukončily loni oficiálně v zemi svou bojovou misi.

Z několika afghánských provincií byly v uplynulých týdnech hlášeny prudké boje a Kábul zažil sérii útoků. Během posledních dvou dnů Tálibán dobyl dva okresy v provincii Kunduz na severu země, která doposud zůstávala převážně mimo dosah hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám