Hlavní obsah

Terorismus na vzestupu. Počet obětí stoupl o 81 procent, únosů je trojnásobek

– Washington

Počet teroristických útoků loni ve světě oproti předchozímu roku stoupl o třetinu, počet obětí se skoro zdvojnásobil. Při 13 500 útocích zahynulo na 33 000 osob, uvedlo v pátek americké ministerstvo zahraničí s odvoláním na výzkum Národního konsorcia pro studium terorismu a reakci na něj.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Pákistánští záchranáři procházejí trosky školy.

Článek

K nárůstu čísel obětí přispěl jak Islámský stát, tak nigerijská skupina Boko Haram, jejichž útoky si obvykle vyžádají nejvíce mrtvých. Počet obětí meziročně stoupl o 81 procent z 18 000 na 33 000. Počet únosů vzrostl z 3137 v roce 2013 na loňských 9428. Na těch se výraznou měnou podílí Boko Haram, které stojí za 1300 únosy v Nigérii, mezi jejichž oběťmi je i 260 školaček z Chiboku, informovala s odvoláním na zprávu televize Fox News.

K nárůstu počtu teroristických útoků došlo v Iráku, kde obsadil Islámský stát severovýchod země, v Afghánistánu i v Nigérii. Osmdesát procent útoků bylo spácháno v Iráku, Sýrii, Pákistánu, Afghánistánu, Indii a Nigérii.

Loni bylo spácháno 20 útoků s počtem obětí přesahujícím stovku, zatímco předloni byly takové jen dva. K nejbrutálnějším patřil prosincový v pákistánském Péšávaru, kdy při útoku na vojenskou školu zemřelo 150 lidí, a červnový na věznici v Mosulu v Iráku, kde Islámský stát povraždil 670 šíitských vězňů. Šlo o nejhorší teroristický útok od 11. září 2001.

Teroristické útoky zaznamenali v 95 zemích, ale většina jich byla spáchána na Blízkém východě, v jižní Asii a západní Africe.

Reklama

Související články

Unesených školaček v Nigérii je 276

Počet školaček pohřešovaných po dubnovém únosu na severovýchodě Nigérie vzrostl na 276, upřesnila v pátek bilanci nigerijská policie. Počet je vyšší, než se...

Výběr článků

Načítám