Hlavní obsah

Žena s českými kořeny tvrdila, že je černoška, ale rodiče ji prozradili. Teď podala demisi

– Spokane

Rachel Dolezalová, která má české a německé kořeny, odstoupila z funkce předsedkyně Národní asociace etnických menšin (NAACP) v dvousettisícovém městě Spokane ve státě Washington. Důvodem byl tlak, jemuž byla vystavena, když její rodiče uvedli, že není Afroameričanka, jak tvrdila, ale běloška česko-německého původu. Případ podle agentury AP vyvolal divokou debatu o rasové identitě a rozdělil i NAACP.

Šéfka asociace etnických menšin lhala o své identitěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„V oku tohoto uragánu mohu vidět, že oddělení rodiny od organizace je v nejlepším zájmu NAACP,“ sdělila 37letá Dolezalová. V rezignačním prohlášení uvedla: „S naprostou vírou v rasovou a sociální spravedlnost a v NAACP odstupuji z funkce předsedkyně. Nikdy nepřestanu bojovat za lidská práva.“

Bouři rozpoutali její rodiče, když tisku řekli, že jejich dcera není černoška, jak tvrdí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Rachel Dolezalová na rodinných fotografiích

Rachel Dolezalová má v dokladech uvedeno, že je míšenka, potomek bělocha, původního indiánského obyvatele a černocha.

Foto: Tyler Tjomsland, ČTK/AP

REachel Dolezalová na fotografii z ledna 2015, kde je zachycena po zvolení do čela spokanské organizace NAACP

Rodina dokonce zveřejnila její fotografii z dětství, kde je vidět, že má bílou pleť a světlé vlasy. Nyní je má tmavé a kudrnaté a je opálená. Její matka Ruthanne Dolezalová z Troy v Montaně řekla, že dceru neviděla několik let. Uvedla, že se dcera „sama maskovala“ jako černá poté, co před deseti lety rodina adoptovala čtyři černošské děti. Dodala, že svou dceru miluje.

Foto: Nicholas K. Geranios, ČTK/AP

Rachel Dolezalová na snímku z roku 2009

Aktivistka, která vystudovala na Howardově univerzitě a učila afrikanistiku, napřed vše popírala. Tvrdila, že to souvisí s řadou právních otázek, které rozdělují rodinu. K otázce svého původu se nevyjádřila: „Tato otázka není tak jednoduchá, jak vypadá,“ řekla jen. Pravdu míní vyjevit v úterý v televizi NBC.

Foto: Young Kwak, ČTK/AP

Kitara Johnsonová (vpravo) vítá demisi Dolezalové

Sama se opakovaně označovala za černošku a stěžovala si, že se stala obětí rasové nenávisti. Žalovala univerzitu za diskriminaci na základě rasy, těhotenství a pohlaví i kvůli odplatě.

Foto: Dan Pelle, ČTK/AP

Rachel Dolezalová (vpravo) na demonstraci z 6. března poté, co se dočkala rasistických urážek a dostala podezřelý balíček.

Vedení NAACP se jí minulý týden zastalo, když uvedlo, že rasová identita není kvalifikací pro vedení NAACP. Místní členové organizace ve Spokane ale požadovali, aby odstoupila. Její demisi požadovala i členka spokanského NAACP Kitara Johnstonová, která její rozhodnutí odejít z vedení uvítala: „Je to nejlepší věc, která se teď mohla stát.“

Foto: Colin Mulvany, ČTK/AP

Rachel Dolezalová na aktuálním snímku

Dolezalová přitom za pět měsíců místní organizaci NAACP ve Spokane výrazně pozvedla, rozšířila členskou základnu a zlepšila její finanční situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám