Hlavní obsah

Súdánský prezident nesmí opustit JAR, mezinárodní soud jej chce stíhat za válečné zločiny

Aktualizováno

Mezinárodní trestní soud (ICC) vyzval jihoafrické úřady k zatčení súdánského prezidenta Umara Bašíra, na nějž ICC vydal v minulosti dva zatykače. Chce ho stíhat za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Bašír se účastní v Johannesburgu jednání Africké unie, které má pokračovat ještě v pondělí. Jihoafrický soud v neděli vydal dočasné nařízení, které Bašírovi zakazuje opustit území Jihoafrické republiky, dokud soud nerozhodne ve věci jeho zatčení.

Foto: Irada Humbatova , Reuters

Súdánský prezident Umar Bášir

Článek

Bašír vládne Súdánu od roku 1989 a znovu byl zvolen letos na dalších pět let. Zatykače z let 2009 a 2010 se vztahují k událostem v západosúdánském Dárfúru. Kvůli násilí, které tam začalo roku 2003, zemřelo 300 000 lidí a domovy opustily až tři miliony osob.

Podle jihoafrických sdělovacích prostředků se na soud v Pretorii obrátila nevládní skupina ochránců lidských práv Litigation Centre se žádostí o zatčení súdánského prezidenta. Soudce dostal od státu tři hodiny na to, aby připravil argumenty k této žádosti. Soud se sejde v nejbližších hodinách a má rozhodnout, zda bude Bašír zatčen. Litigation Centre se v urgentní žádosti na soud obrátil, jakmile ICC vyzval Jihoafrickou republiku, aby Bašíra zadržela.

Bašír od vydání zatykače jezdil jenom do zemí, které buď nepřistoupily k ICC, nebo ho odmítly zatknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám