Hlavní obsah

Zboží za sex. Modré přilby OSN zneužívají chudobu v krizových oblastech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spotřební zboží za sex nabízejí příslušníci OSN během svých mírových misí ve světě lidem, jimž mají pomáhat. Uvádí to pracovní verze zprávy Úřadu OSN pro vnitřní dohled (OIOS), informovala ve čtvrtek agentura Reuters. Zejména na Haiti a v Libérii se takto modrým přilbám prodaly stovky žen trpících hladem a chudobou.

Foto: Profimedia.cz

Ve světě v současnosti působí víc než sto tisíc příslušníků modrých přileb.

Článek

„Důkazy ze dvou mírových misí ukazují, že směnný sex je docela běžný, ačkoliv se o něm nereferuje,“ citovala Reuters z dokumentu.

Vojáci ženám a dívkám platí v hotovosti, nebo jim dávají šperky, mobily a jiné předměty. Zpráva zmiňuje, že mezi lety 2008 až 2013 bylo zaznamenáno 480 takových případů. Ve třetině z nich figurovaly děti.

Podle agentury AP, která také získala k dokumentu přístup, informace potvrdily dvě stovky obětí na Haiti. „Některé ženy braly příslušníkům mírových sil jejich jmenovky a hrozily jim, že jejich nevěru odhalí na sociálních sítích, protože jim tito příslušníci odmítli zaplatit,“ upozornila AP.

Obě agentury rovněž zmiňují komentář oddělení OSN pro mírové operace a podporu k připravované zprávě. Její vedení problém nepopírá a souhlasí s tím, že tyto případy nebývají hlášeny. Současně však upozorňuje, že v uplynulých deseti letech výrazně narostl počet nasazení příslušníků mírových misí.

OSN má v současnosti v mnoha krizových oblastech ve světě 125 000 příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám