Hlavní obsah

V Pákistánu oběsili muže za vraždu, kterou měl spáchat jako desetiletý

Láhaur

V Láhauru oběsili ve středu ráno Aftaba Bahadura, který byl odsouzen k smrti, když mu bylo patnáct. Jeho popravu oznámili představitelé místní věznice, uvedla BBC. Od zrušení moratoria na hrdelní tresty na konci loňského roku kvůli útoku Tálibánu na školu bylo v zemi popraveno 150 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina oplakává oběšeného mužeVideo: Reuters

 
Článek

Bahadur byl odsouzen v roce 1997 za dvojnásobnou vraždu, kterou měl spáchat v roce 1992. Dostal trest smrti, i když mu bylo jen patnáct a osmnácti dosáhl až v roce 2000. V době činu mu tak bylo pouhých deset let.

Jeho případ vyvolal velké pobouření ve světě a vykonání trestu proto bylo i po zrušení moratoria v prosinci 2014 odkládáno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudní fraška

„Je to opravdu ostudný den pro pákistánský justiční systém. Aftab se stal obětí všech myslitelných nespravedlností,“ uvedla ředitelka skupiny na ochranu lidských práv Reprieve Maya Foa. „Nakonec Pákistán odmítl dokonce poskytnout jeho právníkům pár dní, které potřebovali k předložení důkazů, jež by měly prokázat jeho nevinu. Je to soudní fraška a tragédie pro všechny, kteří znali Aftaba,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní Aftaba Bahadura protestují proti jeho popravě za vraždu, kterou měl spáchat jako desetiletý a odsouzen za ni byl, když mu bylo 15.

Bahadur byl odsouzen na základě výpovědi dvou svědků. Oba svá svědectví později stáhli s tím, že výpovědi byly vynuceny mučením.

Oběšen byl jen den poté, co poprava jiného Pákistánce odsouzeného za vraždu byla na poslední chvíli odložena. Šafkát Husajn byl uznán vinným z únosu a vraždy dítěte v roce 2004. Jeho poprava byla odložena už počtvrté. Podle obhájců byl obviněn ve čtrnácti a přiznání bylo vynuceno mučením. [celá zpráva]

Vlna poprav v Pákistánu

Pákistán během letoška popravil už 150 lidí, čímž se zařadil mezi země s největším počtem vykonaných poprav, jimž vévodí Čína, která ovšem oficiální údaje neuvádí. Loni bylo oficiálně popraveno 289 lidí v Íránu, 90 v Saúdské Arábii, 61 v Iráku a 35 v USA. Organizace na ochranu lidských práv ale uvádějí, že ve skutečnosti bylo v Íránu popraveno více lidí, než Teherán přiznává.

V pákistánských celách smrti čeká 8000 odsouzených. [celá zpráva]

Popravy byly obnoveny loni v listopadu po útoku tálibů na školu v Péšávaru, kde zemřelo 150 lidí, většinou dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám