Hlavní obsah

V Koreji přibývá počet nakažených koronavirem, obětí je už devět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Počet obětí koronaviru MERS v Jižní Koreji se rozrostl o dvě, v zemi mu podlehlo už devět lidí. Ve středu to oznámilo podle agentury Reuters korejské ministerstvo zdravotnictví. Sdělilo, že se objevilo 13 nových případů a celkový počet nakažených stoupl na 108. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje kvůli krizi odložila návštěvu USA naplánovanou na příští týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úklidové čety dezinfikují metro kvůli MERSVideo: Reuters

 
Článek

Všechny stávající oběti MERS trpěly těžkými chorobami, dva poslední mrtví se léčili na rakovinu.

Všech třináct nových případů se nakazilo v nemocnicích, uvedlo ministerstvo.

Jihokorejské úřady kvůli MERS uzavřely více než 2400 škol a téměř 3000 lidí umístily do karantény. Přesto se epidemii nedaří zvládnout, i když se dosud tímto koronavirem většinou nakazili lidé, kteří přicházeli do styku s velbloudy.

Úřad jihokorejské prezidentky ve středu oznámil, že Pak Kun-hje se v příštích dnech plně zaměří na řízení snah o zastavení nákazy. Ruší proto návštěvu Washingtonu plánovanou na úterý 16. června, kdy ji měl v Bílém domě přijmout americký prezident Barack Obama. Úřad uvedl, že příští týden bude pro zvládnutí krize "přelomový".

Foto: Bobby Yip, Reuters

Čínské turistky po příletu do Soulu s rouškami

Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba objevila poprvé v roce 2012. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil z Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS.

Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich 448. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejské jeptišky s maskami na demonstraci požadují po Japonsku odškodnění pro ženy nucené k prostituci.

V úterý zahájila Světová zdravotnická organizace (WHO) v Jižní Koreji misi, jejímž cílem je analyzovat průběh nákazy a zhodnotit reakci tamních úřadů na ni. Organizace zatím nevydala doporučení ohledně omezení cest do země nebo obchodu s ní. Některé asijské státy už cestovaní do Jižní Koreje nedoporučily nebo posílily kontroly cestujících přicházejících z této země.

Infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome) způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle WHO podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS.

Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám