Hlavní obsah

Zemětřesení v Malajsii má přes deset obětí

Kuala Lumpur

Nejméně 11 lidí zahynulo na nejvyšší hoře Malajsie Kinabalu při pátečním zemětřesení o síle 6,0 stupně. Nález devíti dalších těl oznámilo v sobotu podle agentury AP malajsijské ministerstvo turistiky. Po dalších osmi turistech záchranáři ještě pátrají, řekl ministr Masidi Manjun.

Foto: ČTK/AP

Turisté sestupují po zemětřesení z hory Kinabalu

Článek

První informace mluvily o dvou mrtvých. Otřesy si vyžádaly smrt místního horského vůdce a dvanáctileté singapurské dívky.

Zemětřesení způsobilo sesuvy půdy a pády kamenů, které zatarasily sestupovou cestu dolů; 137 turistů muselo zůstat přes noc na svahu čtyřtisícové hory, kde teplota klesá v nočních hodinách k nule.

Počáteční snahy přeživší urychleně evakuovat nebyly úspěšné, protože vrtulníky nemohly na hoře vysoké 4095 metrů kvůli špatnému počasí přistát. Na pomoc turistům se vydali zaměstnanci místního přírodního parku a 32 horských vůdců a dnes ve 2:50 místního času (pátek 20:50 SELČ) je dopravili do bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zemětřesení zablokovalo přístupovou cestu na horu Kinabalu kameníVideo: Reuters

Blíže neupřesněný počet osob se ale stále pohřešuje, informovala dnes agentura AFP.

Podle agentury Reuters byli v době zemětřesení na hoře turisté z 16 zemí - kromě 117 Malajsijců a 38 Singapuřanů také Američané, Nizozemci, Britové, Francouzi, Australané a také turisté z Belgie, Thajska, Filipín, Kazachstánu, Indie, Nového Zélandu, Jižní Koreje, Dánska a Číny. Z nich 52 se dostalo dolů již dříve v pátek.

Otřesy půdy vycházely z hloubky deseti kilometrů a měly epicentrum ve státě Sabah na ostrově Borneo, 54 kilometrů od zmíněné hory. Zemětřesení poničilo turistické chaty a další zařízení na hoře Kinabalu. Kvůli otřesům se také na hoře odlomila část skalního útvaru známého pod názvem Oslí uši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám