Hlavní obsah

Většinu podezřelých z brutálního útoku na pákistánskou školačku v tichosti propustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Ne deset, ale jen dva radikálové z Tálibánu, které v Pákistánu soudili za brutální útok na školačku Malalaj Júsufzaiovou, skončilo nakonec za mřížemi. Britské stanici BBC a deníku Independent to řekly zdroje z pákistánské justice.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Malalaj Júsufzaiová

Článek

Sdělovací prostředky původně minulý měsíc informovaly o doživotí pro desetičlennou skupinu. Teď ale vyšlo najevo, že osm z nich bylo osvobozeno pro nedostatek důkazů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího pákistánského zastoupení v Londýně Muníra Ahmada výsledek soudu od počátku média špatně pochopila a úřady nic neskrývaly.

Státní žalobce ovšem bezprostředně po rozsudku agentuře AP tvrdil, že všichni radikálové byli odsouzeni na 25 let. „To pro těchto deset bojovníků souzených protiteroristickým soudem znamená doživotí,“ poznamenal.

Trest 25 let znamená v Pákistánu doživotí, upozornila BBC.

V ústraní a rychle

Soud se konal s vyloučením veřejnosti na vojenské základně a informace o něm stejně jako o zatčení a původu podezřelých jsou jen kusé. Britský Independent napsal, že Pákistán chtěl v atmosféře mezinárodního pobouření ukázat rychlou reakci a kvůli hrozící kritice pak tutlal osvobození osmi mužů.

Zmíněný útok se udál v údolí Svát před třemi roky. Skupina útočníků přepadla autobus, jímž se vraceli školáci z města Mingora domů. Útočníci vyvolali jméno Malalaj, vyvlekli ji ven a tam ji střelili do hlavy. Dívka pobouřila radikály z Tálibánu svým blogem na serveru BBC, v němž hnutí kritizovala a hájila právo žen na vzdělání.

Související téma:

Malalaj však útok přežila a byla převezena do Velké Británie, kde ji operovali a pomohli jí zotavit se. Loni jí byla udělena Nobelova cena za mír. Dnes 17letá dívka je její nejmladší laureátkou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám