Hlavní obsah

Boko Haram není poraženo, v Nigérii znovu útočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Hlavní město nigerijského státu Borno se v úterý stalo terčem dalšího útoku a sebevražedného atentátu, který podnikla radikální organizace Boko Haram. Útok v Maiduguri si vyžádal podle AFP 13 mrtvých a 24 zraněných. Původně se uvádělo až dvacet lidských životů.

Foto: Jossy Ola, ČTK/AP

Záchranáři na místě sobotní exploze v Maiduguri

Článek

Na severovýchodní okraj města Maiduguri zaútočili bojovníci Boko Haram hned ráno. Obyvatele vzbudily exploze, po nichž následovala střelba. Slyšet byl i průlet proudového letadla. „Jsme tu v obklíčení,“ řekla po telefonu AP Smaila Ayubová. „Střelba jen je ohlušující.“

Podle AFP se vzbouřenci dostali do města po řece a napadli tři kilometry vzdálené Aljillari. „Boko Haram nás ostřelovalo z RPG z Moronti. Ze strachu, že můžeme být zasaženi uvnitř, jsme opustili své domy. Byla tma, takže jsme mohli vidět trajektorii granátů, které byly do ruda rozžhavené. Krátce poté jsme viděli vojáky v náklaďácích postupující kupředu a pak byl nasazen i proudový stíhač.“

Později se sebevražedný atentátník odpálil na místním dobytčím trhu Gamboru. Jeden ze svědků, který si přál zůstat v anonymitě, řekl, že napočítal nejméně dvacet těl.

Maiduguri se stalo terčem útoků už v sobotu, nejprve si ostřelování z raketových granátometů vyžádalo 16 obětí, dalších sedmnáct lidí zabil sebevražedný atentátník. V neděli bomba roztrhala jednoho muže.

Foto: Jossy Ola, ČTK/AP

Nigerijští záchranáři v Maiduguri

Zřejmě je to reakce na páteční rozhodnutí nového nigerijského prezidenta Muhammada Buhariho přesunout velitelství pro vojenské operace proti Boko Haram z hlavního města Abuja do Maiduguri.

Útoky Boko Haram si za několik let vyžádaly přes 15 tisíc lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám