Hlavní obsah

Pár metrů od Kapského Města leží vrak otrokářské lodi z 18. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Mezinárodní skupina vědců identifikovala vrak portugalské otrokářské lodi, která se potopila v prosinci 1794 u pobřeží Kapského Města v dnešní Jihoafrické republice cestou z Mozambiku do Brazílie. Na její palubě bylo až 500 otroků. Přežili všichni členové posádky, ale asi 212 otroků zahynulo.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči zkoumají vrak potopené otrokářské lodiVideo: Smithsonian National Museum of African American History and Culture

 
Článek

Vrak lodi São José Paquete Africa ležel jen necelých sto metrů od pobřeží. Objevili ho už v 80. letech minulého století, ale tehdy byl mylně identifikován jako pozůstatek jedné holandské lodi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Teprve nyní archeologové potvrdili, že jde o plavidlo, které vezlo otroky. Kromě pozdějších záznamů kapitána byl pro určení klíčový nález železných kvádrů, které sloužily k vyvážení plavidla s otroky v podpalubí.

Je to vůbec první objevený vrak lodi, která se s otroky potopila. Historikové se domnívají, že lidé, kteří zkázu lodi přežili, byli prodáni už na africkém kontinentě.

„Nález São José je o to důležitější, protože loď představuje jeden z nejranějších pokusů zapojit východní Afriku do transatlantického obchodu s otroky, což byl posun, který sehrál velkou roli v prodloužení tohoto tragického obchodování o další desetiletí,“ komentoval Lonnie Bunch z amerického muzea Smithsonian.

V místě, kde se loď potopila, se v pondělí uskutečnil vzpomínkový obřad. Mozambičtí, jihoafričtí a američtí potápěči tam zanechali zeminu přivezenou z Mozambiku – země, odkud otroci pocházeli.

Evropské a americké země zrušily otroctví v průběhu 19. století, i když v Portugalsku a na ostrovech v Atlantickém oceánu bylo zrušeno už v roce 1761.

Reklama

Výběr článků

Načítám