Hlavní obsah

Tálibové zabili v Afghánistánu devět spolupracovníků Člověka v tísni

Kábul
Aktualizováno

Devět afghánských spolupracovníků české humanitární organizace Člověk v tísni zabili v noci na úterý útočníci v severním Afghánistánu. Uvedla to agentura AFP. Člověk v tísni v reakci pozastavil svoji práci v zemi a posiluje bezpečnost svých lidí, doplnila ČTK.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Útok se udál v provincii Balch kolem půlnoci a policie z něj viní radikály z Tálibánu. Mezi obětmi bylo sedm humanitárních pracovníků včetně jedné ženy a dva strážci. Útočníci vtrhli do jejich pokojů a postříleli je.

Oběti spolupracovaly s organizací Člověk v tísni, která v Afghánistánu působí od roku 2001.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Neznámí ozbrojení muži bohužel minulou noc zaútočili na naši ubytovnu v okrese Zari a připravili o život devět našich zaměstnanců,“ řekl AFP nejmenovaný zástupce české organizace.

Člověk v tísni v Afghánistánu kromě jiného pomáhá se vzděláním a rozvojem místních komunit. V zemi má dvě ústřední a patnáct terénních kanceláří. V současnosti se jedná o největší zahraniční misi společnosti, uvádějí internetové stránky organizace.

AFP upozornila, že humanitární pracovníci v Afghánistánu se stávají oběťmi násilí, ačkoliv Tálibán oficiálně útoky na ně zavrhl.

Útok se udál nedlouho poté, co radikálové na předměstí Kábulu zaútočili na hotel a pozabíjeli 14 lidí, většinou cizince.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Počet civilních obětí v Afghánistánu stále stoupá, podle OSN činil nárůst v prvním čtvrtletí tohoto roku oproti stejnému období loňského roku 16 procent. Podle studie Brownovy univerzity si konflikt v Afghánistánu vyžádal už téměř 100 000 mrtvých a stejný počet zraněných, upozornila agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám