Hlavní obsah

Malajsie vyšetřuje tucet policistů kvůli smrti 139 uprchlíků

Kuala Lumpur

Malajsie zahájila vyšetřování dvanácti policistů, kteří jsou podezřelí, že byli zapojeni do převádění uprchlíků v odlehlé oblasti země u hranic s Thajskem, kde se našly v hromadném hrobě ostatky 139 z nich. Ve čtvrtek to uvedla BBC s odvoláním na tajemníka ministra vnitra.

Foto: Joshua Paul, ČTK/AP

Odkrývání hrobů uprchlíků v Malajsii

Článek

Všech dvanáct policistů už bylo zadrženo. Čtyři byli zatčeni už dříve, během vyšetřování, které začalo už loni na jaře, tedy dávno před odkrytím hrobů s ostatky 139 lidí. Zbylých osm zadržela malajsijská protikorupční komise právě kvůli podezření z převáděčství.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Malajsijští policisté na kontrolním stanoviště na silnici na severu země pobléž hrobů s uprchlíky

„Uvidíme, zda jsou nebo nejsou nějak spojeni s tábory. Protože se zatýkalo na severu, předpokládáme, že tu může být nějaká  vazba,“ uvedl tajemník Wan Džunajdi Tuanku Džáfar.

Malajsie začala v úterý odkrývat hroby v severním státě Perils, aby zjistila, kolik obětí se v nich nachází a o koho jde. „Poté, co jsme spočítali hroby a propátrali místo, získali jsme lepší představu o tom, kolik obětí tam může být: jeden hrob – jeden člověk," uvedlo ministerstvo vnitra. Těla byla podle muslimské tradice v bílých rubáších.

Foto: Joshua Paul, ČTK/AP

malajsijští policisté střeží tábor převaděčů uprchlíků u hranic s Thajskem

Hroby byly vykopány poblíž 28 opuštěných táborů, které využívali převáděči uprchlíků. Úřady sdělily, že nejméně dva z těchto táborů byly opuštěny teprve před dvěma či třemi týdny, což naznačují věci zanechané na místě jako zelenina, rýže či téměř nové kuchyňské potřeby.

Převáděči obvykle uprchlíky nejprve lodí převezli na jih Thajska a pak je měli převést pěšky přes thajsko-malajsijskou hranici. Často však běžence zavřeli do táborů vybudovaných podél této hranice a vydírali jejich rodiny s požadavkem zaplacení dalších peněz.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Bota nalezená na místě tajného tábora převaděčů uprchlíků na severu Malajsie

Obdobné tábory byly nalezeny už v květnu i na thajské straně hranic. I tam byly v minulých dnech odhaleny hroby.

Kvůli tomu převáděči opustili pozemní cestu a nyní se snaží uprchlíky z Barmy a Bangladéše dostávat do Indonésie a Malajsie na lodích.

Pod tlakem světového veřejného mínění nakonec stovky trpících lidí obě země přijaly, což předtím po dlouhé týdny odmítaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám