Hlavní obsah

Češi pašovali z Austrálie gekony, žáby i krajty. Hrozí jim deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Dva Češi se před soudem v australském městě Perth přiznali, že se pokusili vyvézt ze země desítky místních živočichů. Informovala o tom v pátek australská tisková agentura AAP. Rozsudek si čeští občané vyslechnou později v letošním roce u soudu ve státě Západní Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Gekon Diplodactylus ciliaris. Ilustrační snímek

Článek

Jeden z českých občanů v pátek vypovídal před soudem v Perthu prostřednictvím videorozhovoru z věznice Hakea, kde je držen ve vazbě. Přiznal se k 16 bodům obžaloby podle zákonů Britského společenství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Druhý český občan již dříve přiznal vinu v 18 podobných bodech obžaloby, které se týkají snah o vývoz místních přírodních druhů a také krutosti na zvířatech.

Dvojice Čechů čelí ještě dalším obviněním vyplývajícím z právních předpisů daného australského státu a vrátí se k soudu 5. června.

Dvojice Rusů, která byla na mezinárodním letišti v Perthu 6. února zatčena společně s Čechy, se podle AAP již také krátce objevila před soudem. Jednání bylo odročeno rovněž na 5. června.

Hrozí jim deset let vězení

Podle dřívějších zpráv se Češi a Rusové snažili ze země vyvézt 150 místních živočichů. Byli zadrženi na základě udání poštovního úředníka, který upozornil na podezřelé balíčky zaregistrované jako zásilky do Evropy ze západoaustralských měst Carnarvon, Tom Price a Geraldton.

Do balíčků v podobě knih a cigaretových krabiček, které byly zbaveny původního obsahu, bylo zabaleno 157 obojživelníků a plazů, mezi nimi ještěrky, gekoni, žáby a krajty. Dva ze zatčených měli plazy ukryty i v zavazadlech. Našlo se také 33 mrtvých plazů, kteří měli být přepraveni zřejmě jako vzorky druhu.

Současné zákony umožňují za pašování živočichů potrestat viníky i deseti lety vězení a pokutami v přepočtu mezi 97 000 až 240 000 korunami. V mimořádných případech může peněžitý trest dosáhnout i 12 miliónů korun, napsal v únoru v souvislosti s případem list The West Australian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám