Hlavní obsah

Čtyři měsíce na moři: Cestu uprchlíků zakončil vražedný boj o přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banda Aceh

Uprchlíci z Bangladéše a Barmy, kteří strávili čtyři měsíce na lodi u indonéského pobřeží, mezi sebou tvrdě zápasili o přežití. Sedm stovek lidí bojovalo o zbytky jídla, ale také se navzájem vraždili nebo shazovali přes palubu, uvedl list The Daily Telegraph. Podle různých výpovědí si střety vyžádaly sedm, možná ale až 100 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bengálce a Rohingy od sebe úřady v uprchlickém táboře oddělilyVideo: Reuters

 
Článek

Teprve postupně zachránění uprchlíci popisují zoufalou situaci, která panovala na lodi před tím, než se konečně koncem minulého týdne dostali na indonéské pobřeží v provincii Aceh.

„Zabíjeli se navzájem, shazovali se přes palubu,“ uvedl podplukovník indonéské policie Sanarja.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jednu rodinu ostatní umlátili dřevěnými prkny z lodi – otce, matku i syna,“ vypověděl pětatřicetiletý Muhammad Amín. „Pak naházeli jejich těla do oceánu,“ popsal.

Foto: Beawiharta, Reuters

Barmský Rohinga snídá v uprchlickém táboře v Indonésii

Boje propukly poté, co plavidlo opustili pašeráci lidí a zanechali ho u pobřeží Indonésie, která migranty odmítla přijmout. Často se střetávali Bengálci z chudého Bangladéše, které do bohatších zemí jihovýchodní Asie láká možnost výdělku, a barmští muslimští Rohingové, prchající před diskriminací v Barmě.

Foto: Beawiharta, Reuters

Barmský uprchlík v táboře v Indonésii

Jednadvacetiletý Rohinga Mahmúd Rafík obviňoval Bengálce, že odmítali vydat zbývající jídlo ženám a dětem: „Začali nás tlouct. A sebrali jídlo. Mnohé vytlačili z paluby. Bili nás a útočili na nás noži. Mě praštili dřevěným prknem přes hlavu a přes nohy.“

Třiadvacetiletý Bengálec Muhammad Abdur Ramín naopak násilnosti sváděl na Rohingy: „Barmánci nám nedávali žádné potraviny, žádnou vodu, každý den nás mučili.“

Utrpení v extrémních podmínkách 

Lékař Ikbal Foriza, který uprchlíky ošetřoval, ale vysvětlil, že jejich jednání bylo dáno extrémní situací. „Byli na moři čtyři měsíce – bez jídla, bez čisté vody, bez lůžek, takže byli dehydrovaní a traumatizovaní.“ Mnozí dokonce pili svou moč. [celá zpráva]

Foto: Roni Bintang, Reuters

Uprchlice z menšinového etnika Rohingů v táboře v indonéském Acehu

Násilí vypuklo na plavidle s asi 700 lidmi, které v minulých dnech nejprve odmítlo přijmout do země indonéské námořnictvo a vykázalo ho do malajsijských vod, kde ho odmítli příslušníci malajsijského námořnictva. Loď skončila v indonéských vodách, kde migranty zachránili místní rybáři.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Hlídková loď thajského námořnicva vedle zelené lodě s urpchlíky u ostrova Koh Lipe.

Barma krizi neřeší

Země si loď přehazovaly. Malajsijský vicepremiér kritizoval barmskou vládu, že je zodpovědná za uprchlickou vlnu, protože neřeší vnitřní problémy a násilí buddhistů na muslimských Rohinzích.

Krizový summit svolaný na 29. května do Thajska však řešení nepřinese. V případě, že by se mělo jednat o Rohinzích, Barma se ho nezúčastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám