Hlavní obsah

Boko Haram zaútočilo u hlavního města provincie Borno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijští radikálové z hnutí Boko Haram, které v posledních měsících utrpělo řadu porážek a ztratilo většinu měst, jež ovládlo, v noci ze středy na čtvrtek zaútočili u hlavního města provincie Borno Maiduguri. Zabili přitom přes padesát lidí, uvedla agentura AFP a web This Day Live.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Žena ve městě Michika, které Boko Haram vypálilo, než je dobyla nigerijská armáda

Článek

Podle webu podnikly ve středu večer a ve čtvrtek několik útoků. Nejprve zaútočili na vesnice Bale a Kayamla ležící nedaleko Maiduguri. Ve vesnicích zabili pět desítek obyvatel a vypálili jejich domy. V první bylo podle svědků zabito 29 lidí, vypáleno nejméně dvacet domů a pět obchodů. Zraněno bylo asi třicet dalších osob.

Následně se ozbrojenci pokusili napadnout samotné Maiduguri. U kasáren Giwa šest žen předstíralo, že uteklo ze zajetí radikálů. Když se k nim přiblížili lidé, odpálily výbušniny na tělech a zabili 13 osob. Bylo mezi nimi šest příslušníků hlídky domobrany a tři vojáci.

Foto: Reuters

Lidé prchající před Boko Haram do Maiduguri

Armáda, které se podařilo odrazit útok na Maiduguri, popřela jakékoli ztráty mezi vojáky.

Během šesti let povstalci povraždili už více než 15 tisíc lidí, asi tři milióny jich kvůli násilnostem musely opustit své domovy.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci v Maiduguri

Nigérii se za pomoci sousedních států Nigeru, Čadu, Kamerunu a Beninu, které na počátku roku vytvořily regionální misi, podařilo v posledních měsících milice Boko Haram výrazně oslabit. Oblast působnosti této radikální skupiny se omezila na okolí pralesu Sambisa, v němž ještě drží několik základen.

Nigerijská armáda z pralesních táborů v posledních týdnech osvobodila téměř 700 zajatých žen a dětí.

Boko Haram vyhlásilo na severu Nigérie chalífát s přísnými islámskými zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám