Hlavní obsah

Puč v Burundi ztroskotal, vůdce zadrželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujumbura

Pokus o převrat v středoafrickém Burundi neuspěl. V pátek bylo zadrženo několik vůdců vzpoury včetně generálmajora Godefroida Niyombareho, který ji vedl. Ještě před svým dopadením Niyombare oznámil, že puč ztroskotal.

Foto: Reuters

Burundští pučisté generálmajor Godefroid Niyombare (vpravo) a bývalý ministr obrany Cyrille Ndayirukiye na záběru z 13. května

Článek

„Rozhodli jsme se vzdát. Doufám, že nás nezabijí,” řekl Niyombare, který se pokusil o útěk, ale neuspěl. Mluvčí prezidenta Pierra Nkurinzizy řekl ještě před dopadením Niyombareho, že byli zatčeni tři vůdci – někdejší ministr obrany a dva generálové.

Puč si podle BBC vyžádal životy pěti vojáků. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle OSN z Burundi kvůli obavám z násilností uprchlo už přes 105 000 lidí. Zhruba 70 000 jich útočiště nalezlo v Tanzanii, přes 26 000 ve Rwandě a více než 9000 v konžské provincii Jižní Kivu.

Situace v metropoli se údajně uklidňuje, ale Spojené státy v pátek začaly evakuovat zaměstnance ambasády, jejichž přítomnost není nutná.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Burundi

Opoziční občanské iniciativy už vyzvaly k obnovení demonstrací. Představitel demonstrantů Gordien Niyungeko zdůraznil, že jejich hnutí nemá s nezdařeným pučem nic společného.

Opozici vadí, že prezident, který se z Tanzanie už vrátil do rodného města Ngozi a míří do metropole Bujumbury, chce potřetí kandidovat ve volbách hlavy státu. Nkurinziza stanul v čele Burundi v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 000 lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidatura podle prezidentových příznivců ústavu neporušuje, protože poprvé vybrali hlavu státu zákonodárci, nešlo o přímou volbu jako v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám