Hlavní obsah

Alžírský jednooký terorista Belmochtár se přihlásil k Islámskému státu

– Alžír

Na Al-Káidu napojená teroristická skupina Al-Murábitun vedená Alžířanem Mochtárem Belmochtárem přísahala věrnost Islámskému státu (IS). Ve čtvrtek to uvedla agentura AFP s odvoláním na mauritánskou soukromou rozhlasovou stanici Al-Akbar, která často vysílá vyjádření radikálů.

Foto: Reuters

Mochtár Belmochtár na nedatovaném záběru z videa

Článek

Belmochtár v odvysílané nahrávce podle International Bussines Times uvedl, že jeho hnutí přísahá věrnost samozvanému chalífovi muslimů abú Bakrovi Baghdádímu a tímto „zažehnává rozdělení a v rozkol národě“. Vyzval také, aby věrnost IS „přísahala všechna džihádistická hnutí“.

Belmochtárova skupina v lednu 2013 podnikla nájezd na plynové pole Amenas v Alžírsku, přičemž zabila 37 zaměstnanců. [celá zpráva]

Útoky pašeráka cigaret

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu. Pak se živil pašováním cigaret v Sahelu, pročež získal přezdívku Pan Marlboro. Spojil se s alžírskými salafisty, kteří stáli za alžírským občanským konfliktem. Ten si v 90. letech vyžádal na 200 000 obětí. Salafisté se později přeměnili v severoafrickou odnož Al-Káidy v islámském Maghribu.

Od té se ale Belmochtárova milice odtrhla a spojila se s Hnutím po tahvíd a džihád v západní Africe (MUJAO) které ovládlo půlku Mali. Když v Mali intervenovala v roce 2012 Francie, Belmochtárova skupina slíbila Paříži odvetu. V roce 2012 zorganizoval dva sebevražedné atentáty v Nigeru, kde napadl vojenskou základnu Agadez a uranový důl Arlit provozovaný Francouzi, kde zabila jeho skupina 25 lidí. [celá zpráva]

Dohoda ČR s Alžírskem o obranné spolupráci

Belmochtárova přísaha byla zveřejněna den poté, co v Alžíru podepsal český ministr obrany Martin Stropnický s náměstkem ministra obrany Ahmadem Gaídem Saláhem dohodu o spolupráci v oblasti obrany.

Alžírská armáda využívá české cvičné letouny L-39 i sovětskou techniku, kterou potřebuje modernizovat.

„Alžírsko je pro nás zásadním partnerem v tomto regionu. Je to země demokratická, teroristické útoky se jí vyhýbají. Podíváte-li se kolem, je to ostrov stability,” uvedl Stropnický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám