Hlavní obsah

Libyjské letectvo zaútočilo na tureckou loď se sádrokartonem

Ankara/Tobrúk

Letectvo mezinárodně uznávané libyjské vlády v neděli zaútočilo na tureckou nákladní loď. Při náletu zahynul třetí důstojník turecké posádky. Podle pondělního vyjádření tureckého ministerstva zahraničí se stal incident v mezinárodních vodách poblíž Tobrúku.

Článek

Turecké ministerstvo zahraničí akci odsoudilo jako útok na civilní loď, která byla v mezinárodních vodách, a protestovalo u libyjských úřadů.

Mluvčí libyjské armády řekl, že útok následoval po varování, aby se loď nepřibližovala k pobřeží. „Loď neměla povolení vplout do teritoriálních vod. Letectvo ji několikrát vyzvalo, aby odplula, ale posádka neuposlechla. Plavidlo se přiblížilo k břehům u Darny a letectvo na ně zaútočilo,” citovala agentura AFP člena libyjského parlamentu.

Na loď s nákladem sádrokartonu ze Španělska do Tobrúku útočníci nejprve vypálili střely ze země. Když se plavidlo snažilo dostat dál od břehu, zasáhly ho také střely ze vzduchu. Poté loď odplula.

Loď se nacházela poblíž Tobrúku, kde sídlí mezinárodně uznávaná libyjská vláda a parlament. Její představitelé už v únoru prohlásili, že vypovědí spolupráci s Tureckem, protože Ankara podle nich vyzbrojuje ozbrojené skupiny v Tripolisu, kde sídlí islamistický kabinet, který odmítl po volbách odstoupit. Podobná obvinění Tobrúk vznáší proti Kataru.

Podobný incident se stal v lednu, kdy libyjská vojenská letadla bombardovala řecký tanker kotvící u libyjského pobřeží. Při incidentu zemřeli dva členové posádky řeckého plavidla.

V Libyi je chaos od roku 2011, kdy byl svržen vůdce Muammar Kaddáfí. Země je od té doby rozdělena na území kontrolovaná jednotlivými kmeny a milicemi. U Darná jsou aktivní radikálové napojení na Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám