Hlavní obsah

Kosmonautům na ISS chybí zásoby, tři členové posádky se zřejmě budou muset vrátit

Kosmonauti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musí šetřit s vodou, hygienickými prostředky, léky a současně dostali nařízeno, aby prodloužili životnost dosluhujících součástek. Posádce ISS chybějí zásoby, které jí měla dodat ruská nákladní loď Progress. Tu ovšem kvůli poruše čeká pád do atmosféry, uvedla v úterý ruská tisková agentura Interfax.

Foto: archiv NASA

Kosmonaut u Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Archivní snímek

Článek

Progress měl šestičlenné rusko-americko-italské posádce dopravit 2,5 tuny nákladu. Tunu tvořily zásoby pro zajištění základních životních potřeb, například zdravotnická zařízení a léky, hygienické prostředky, zásoby kyslíku a 420 litrů pitné vody.

V nákladu pro ISS byly mimo jiné také součástky potřebné pro chod kriticky důležitých systémů, které se většinou po určité době kvůli opotřebování vyměňují. Jde například o rozvody elektřiny či systémy pro regeneraci vody, o klimatizaci nebo zpracování odpadů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zdroje Interfaxu není vyloučeno, že počet členů posádky se bude muset kvůli chybějícím zásobám snížit z nynějších šesti na tři. Příští posádka má podle plánu odletět k ISS 26. května a mají ji tvořit Rus Oleg Kononěnko, Američan Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Podle dřívějších zpráv ruských médií se uvažuje o tom, že start bude odložen.

Příčina potíží je neznámá

Příští nákladní lodí, která k ISS zamíří, bude zřejmě americký Dragon. Interfax píše, že se bude muset jeho náklad po havárii Progressu upravit.

Progress startoval 28. dubna z kazašského Bajkonuru, ale kvůli sérii poruch se stal neovladatelným. Příčinu potíží ruští experti přesně neznají, protože s lodí neexistuje žádné spojení. Progress krouží nekontrolovaně kolem Země a jeho dráha se postupně a neodvratně snižuje. [celá zpráva]

Kdy loď shoří a kdy případné úlomky dopadnou na Zemi, není zatím jasné. Podle dřívějších zpráv lze očekávat, že část trosek o váze do jednoho kilogramu dopadne v sobotu do Atlantického oceánu, asi 1600 kilometrů východně od Kuby.

Američtí vědci ale spočítali, že dopad lze spíš očekávat při tichomořských březích USA, a to už v pátek. Informace o pádu úlomků se ale ještě mají zpřesňovat, napsal Interfax.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám