Hlavní obsah

Zástupci afghánské vlády budou jednat s Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Zástupci afghánské vlády a vzbouřeneckého Tálibánu budou od soboty jednat dva dny v Kataru, uvedla podle AP v sobotu katarská tisková agentura QNA. Nezveřejnila, kdo se schůzky tváří v tvář zúčastní. Obě strany jsou ale skeptické ohledně výsledků jednání.

Foto: Reuters

Tálibové v provincii Ghazní

Článek

„Dialog bude otevřenou diskusí o usmíření v Afghánistánu mezi všemi stranami,“ uvedla QNA.

Tálibán oznámil, že se jednání zúčastní osm lidí. Upozornil ale, že rozhovory „by neměly být zaměňovány s mírovým jednáním“. Zdůraznil, že všichni účastníci tam jednají za sebe a nereprezentují žádnou stranu: „Protože je to výzkumná konference, každý účastník může poskytnout svůj názor k širokému spektru témat.“

Mluvčí afghánského prezidenta zmínil, že za vládu se rozhovorů v Dauhá účastní představitelé Vysoké mírové rady. I on sdělil, že tam jedou jen za sebe. „Setkají se tváří v tvář. Ale nemáme žádná očekávání,“ dodal mluvčí.

Předchozí pokusy o zahájení mírových rozhovorů selhaly. V roce 2013 Tálibán otevřel v Kataru kancelář Islámského emirátu Afghánistán a vyvěsil tam stejnou vlajku, kterou používal Afghánistán za jeho vlády. Vztyčení vlajky pobouřilo tehdejšího afghánského prezidenta Hámida Karzáího a Spojené státy a kancelář se uzavřela. Rozhovory se nekonaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám