Hlavní obsah

V Nepálu zahynulo 12 občanů EU, tisícovka je nezvěstná. Uvízli i Češi

– Káthmándú • Aktualizováno

Mezi oběťmi zemětřesení v Nepálu z minulé soboty je zatím potvrzených 12 občanů Evropské unie. Dalších tisíc lidí z unijních zemí je pohřešováno. V pátek to podle agentury Reuters uvedla šéfka delegace EU v Nepálu Rensje Teerinková. Celkový počet mrtvých překročil podle nepálských úřadů 6200. V nedostupných oblastech uvízlo i několik Čechů.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Květina mezi troskami domu v nepálském městě Bhaktapur

Článek

Teerinková nezveřejnila národnost obětí, ale je mezi nimi nejméně jeden Brit, jehož smrt oznámilo už ve středu britské ministerstvo zahraničí. Paříž v pátek potvrdila už třetí francouzskou oběť.

K tisícovce nezvěstných řekla velvyslankyně EU Teerinková: "Nevíme, kde jsou, nebo kde by mohli být." Dodala, že v zemi je stále 9000 Evropanů. Nezvěstní jsou podle ní hlavně turisté z oblastí Langtang a Lukla.

Langtang oblíbený pro trekkingovou turistiku leží severně od metropole Káthmándú a byl zasažen mohutnou lavinou a sesuvy půdy. Lukla je výchozím bodem pro devítidenní podchod do základního tábora pod Everestem.

Mezi uvízlými jsou i Češi

Mezi odříznutými turisty je zřejmě i několik Čechů, kteří uvízli v nedostupné oblasti Lho. Zprostředkované zprávy od jedné české občanky má pojišťovna Generali, která pro ženu připravila leteckou přepravu do Káthmándú. "Nám se podařilo zajistit helikoptéru, ale bohužel se nemůžeme stále spojit s klientkou," řekl v pátek mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Vrtulník by podle Cívky mohl případně z okolí kláštera v oblasti Lho dopravit i další uvízlé Čechy. "Asistenční služba mluvila s lidmi z kláštera, snad by tam někde měli být poblíž nějací další Češi, ale od jiné pojišťovny, a s těmi už je jejich pojišťovna také v kontaktu," dodal mluvčí Generali.

Český rozhlas Radiožurnál (ČRo) informoval o skupině deseti českých turistů uvězněných v nepálském údolí mimo hlavní město, kteří jsou v pořádku a které kontaktovalo české ministerstvo zahraničí. Chybí jim ale podle jejich slov další informace, jak se z odlehlého místa bezpečně dostat.

Chybějí dopravní prostředky

Mezinárodní i místní záchranářské týmy se v současnosti snaží dostat se do odlehlejších oblastí Nepálu. Chybí zejména vrtulníky, ale i běžná velká motorová vozidla pro rychlejší přesuny a také pro přepravu odříznutých turistů a místních obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Prohledávání trosek v NepáluVideo: Reuters

Podle diplomatů je pátrání po nezvěstných cizincích komplikované proto, že málokdy nahlašují svým ambasádám, kde se pohybují. To se projevilo i loni na podzim, kdy desítky lidí zahynuly v Nepálu při sněhové vánici a lavinách. Úřady poté slibovaly, že zpřísní dohled nad pohybem turistů.

Zemětřesení zcela zničilo 138 2182 staveb a dalších 122 694 poškodilo, napsal Miami Herald. Indický seismolog J. L Gautam řekl, od neděle bylo zaznamenáno 73 následných otřesů o síle větší než 3,2 stupně. Nejsilnější měl 6,9 stupně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám