Hlavní obsah

Kvůli pitné vodě jsou lidé v Nepálu schopní zabíjet, varují humanitární organizace

Novinky, jz, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek pitné vody a potravin je časovanou bombou mezi přeživšími v Nepálu, varují zahraniční humanitární organizace. Jejich pracovníci už na mnoha místech zaznamenali prudké hádky a potyčky jak o vodu, tak o jídlo. Agresivita podle jejich svědectví s postupem času a problémy kolem distribuce pomoci narůstá.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Obec Alang v okrese Gurkha, místo poblíž epicentra zemětřesení.

Článek

Pracovníci UNICEF popisovali boj o vodu v Bhaktapuru poblíž nepálského hlavního města Káthmándú. Ve městě má přístup k čisté vodě pouhých 20 procent lidí a zoufale tam chybí latríny.

„Katastrofální hygienické podmínky a zoufalý nedostatek vody, to je nebezpečné spojení. Čekáme, že se tam během několika dnů rozšíří vážná onemocnění,“ varuje Christian Schneider z německé pobočky UNICEF.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Okres Gurkha se nachází poblíž epicentra zemětřesení.

Mnozí obyvatelé, především z oblastí poblíž epicentra zemětřesení, vůbec netuší, kdy a zda vůbec se k nim nějaká pomoc dostane. Zatím žijí jen z toho, co se jim daří najít v sutinách, a nocují v chladu a dešti pod širým nebem.

Čas pracuje proti přeživším. Koncem května totiž Nepál zasáhnou monzunové deště.

Foto: Wally Santana, ČTK/AP

Vesnice Gumda v okrese Gurkha, patří mezi oblasti, které stále čekají na pomoc.

Z Káthmándú se proto snaží odcestovat tisíce lidí - kromě zahraničních turistů, kteří se na přeplněném letišti pokoušejí dostat do některého z letadel anebo nasedají na autobusy a míří do Indie, to jsou lidé, kteří mají nějaké příbuzné v jiných místech.

„Máme strach z epidemií, které by se kvůli všem těm mrtvým tělům mohly šířit. Na čas odjíždím, abych byl v bezpečí,“ citoval server BBC muže na hlavním autobusovém nádraží.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Žena zraněná po sobotním zemětřesení

OSN v úterý ohlásila, že je urgentně třeba 415 miliónů dolarů na zajištění základních potřeb lidí v Nepálu pro příští tři měsíce.

Nepálská vláda uvedla, že při zemětřesení bylo zničeno 70 tisíc domů, mezi nimi až 90 procent zdravotnických zařízení nacházejících se ve venkovských oblastech jedenácti nejhůře postižených okresů.

Zemětřesení podle OSN postihlo více než osm miliónů lidí, mezi nimi i 126 tisíc těhotných žen. Organizace varovala, že 21 tisíc žen bude v příštích třech měsících potřebovat péči porodníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám