Hlavní obsah

Nigerijci zachránili z pralesa 300 žen a dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Nigerijská armáda v úterý zachránila 200 dívek a 93 žen z pralesa Sambisa, který je útočištěm radikálů z islamistického hnutí Boko Haram. O vojenské operaci v úterý armáda informovala na sociální síti Twitter. Později upřesnila, že nejde o dívky unesené loni ze školy.

Foto: Joe Penney, Reuters

Vojáci nigerijské armády

Článek

Mluvčí armády Chris Olukolade řekl k záchraně: „Mohu jen potvrdit, že se toto odpoledne podařilo zachránit z různých táborů 200 dívek a 93 žen. Ještě musíme určit původ všech osvobozených, u nichž probíhá screening.”

Další armádní mluvčí Sani Usman následně agentuře Reuters sdělil, že mezi zachráněnými nejsou dívky ze severonigerijského města Chibok. Z tamního gymnázia jich bojovníci z Boko Haram před rokem unesli přes 250 a 212 je stále v jejich rukou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dívky z Chiboku nejsou mezi zachráněnými rukojmími. Osoby byly nedávno uneseny v Damoy a v Gwoze. Všechny byly zachráněny v jednom ze čtyř táborů v pralese Sambisa,“ řekl Usman.

Dívky jsou zraněné

„Osvobozené z pralesa Sambisa byly přemístěny do vojenského tábora, který slouží jako tranzitní. Mnoho z nich dostává léky,” uvedl  pro nigerijský web The Nation další představitel armády. Řekl, že některé dívky byly zraněné.

„Nyní jsou nadšené ze své svobody,” uvedl nejmenovaný armádní zdroj. „Zítra ale budou podrobeny výslechům, zda se staly manželkami bojovníků z Boko Haram, jak dlouho byly v táboře, jestli mají děti a podobně,” dodal.

Z dívek a žen se stávaly většinou služky, mnohé si ale proti jejich vůli vzali bojovníci Boko Haram, další skončily jako sexuální otrokyně. Některé byly donuceny podniknout sebevražedné atentáty.

Zničené tábory Boko Haram

Při úterní operaci v pralese Sambisa, který pokrývá asi 60 000 kilometrů čtverečních na severovýchodě Nigérie, vojáci zničili čtyři tábory radikálů z Boko Haram včetně nechvalně známého Tokumbere.

Všechny zachráněné dívky byly v jednom táboře a armáda doufá, že další budou zachráněné ze zbylých tří táborů.

Při akci bylo údajně zabito mnoho bojovníků Boko Haram a zabaveno množství zbraní a výbušnin.

Příslušníci Boko Haram se na severu Nigérie snaží po vzoru organizace Islámský stát vytvořit vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při jejích útocích za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí, asi tři milióny jich musely opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám