Hlavní obsah

Egypt zřejmě chystá masivní ofenzívu proti Islámskému státu v Libyi

Káhira

Egypt shromažďuje své pozemní, vzdušné i námořní síly k zásahu na východě Libye, který ovládli islámští radikálové hlásící se k hnutí Islámský stát (IS). S odkazem na své zpravodajské zdroje to napsal izraelský server Debkafile.

Foto: Profimedia.cz

Egyptští vojáci na místě útoku na pohraničníky nedaleko pomezí s Libyí. Archivní snímek

Článek

Server informoval o shromažďování jednotek egyptského námořnictva a námořní pěchoty ve středomořských přístavech. Ty by se podle něj mohly v brzké době vylodit u pobřežního města Derna, které je baštou extremistů v Libyi.

Káhira už čelí radikálům na Sinajském poloostrově a podle Debkafile bere hrozbu Islámského státu vážně. Prezident Abdal Fattáh Sísí byl údajně tajnými službami varován, že příslušníci IS rozšiřují svůj vliv také v Egyptě a infiltrovali i do jeho armády.

USA podporují Kaddáfího generála

O věci měl Sísí jednat také s ředitelem americké zpravodajské služby CIA Johnem Brennanem, který Káhiru navštívil 19. dubna.

Brennan údajně tlumočil nesouhlas USA s invazí Egypťanů, podpořil však spolupráci s místními silami.

Foto: Reuters

Egyptský ministr obrany Abdal Fatah Sisi

V té souvislosti mělo zaznít jméno bývalého armádního generála Chalífy Haftara, který s radikálními islamisty, jejichž milice označuje za teroristické, vede boj z města Benghází. Sísího vláda podle izraelského serveru Haftara už půl roku aktivně podporuje a dodává mu zbraně.

Hrozí další mezinárodní konflikt?

Sísí měl prohlásit, že by egyptské síly po dobytí Darna a dalších míst pod nadvládou radikálů předaly moc libyjské vládě a stáhly se.

Přesto by se podle Debkafile mohla v zemi strhnout nová mezinárodní válka. Islámský stát totiž údajně v očekávání střetu do Libye rychle vysílá ze Sýrie a Iráku své bojovníky.

Libye je v rozvratu od občanské války, která s přispěním sil NATO vedla k pádu diktátora Muammara Kaddáfího v říjnu 2011. V zemi působí množství milicí včetně Libyjského úsvitu, který ovládl hlavní město Tripolis. Vláda a parlament se kvůli tomu musely přemístit do Tobrúku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám