Hlavní obsah

Záchranáři už objevili 5000 mrtvých, počet obětí zemětřesení v Nepálu dál roste

Káthmándú
Aktualizováno

Už více než 5000 obětí potvrdily v úterý nepálské úřady po ničivém sobotním zemětřesení, které zasáhlo i okolní země. Dá se očekávat, že bilance dál poroste.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění Nepálci čekají na pomocVideo: Reuters

 
Článek

Národní středisko pro mimořádné situace odpoledne SELČ oznámilo, že bylo nalezeno 5057 mrtvých. Dalších téměř 11 tisíc lidí bylo zraněno.

Dá se očekávat, že počet obětí ještě stoupne. Některé organizace předpokládají, že by jich mohlo být až 15 tisíc. Úřady zdůrazňují, že nelze odhadnout, kolik lidí je pořád pod troskami spadlých budov.

Foto: Wolfgang RattayZác, Reuters

Záchranář z Německa zjišťuje, zda jsou pod sutinami nějací lidé.

Občas se podaří najít někoho živého. Například v Káthmándú čínští záchranáři 62 hodin po prvních otřesech objevili pod sutinami 21letého muže v relativně dobrém zdravotním stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v NepáluVideo: Reuters

Lidé mnohde sami holýma rukama prohrabují trosky a snaží se dostat k případným přeživším. Vláda ale popírá, že by situaci podceňovala. „Vláda dělá, co může, aby poskytla záchranu a pomohla,“ citovala agentura Reuters premiéra Sušila Koirálu.

Nepál se nachází v tektonicky aktivní oblasti. Ničivá zemětřesení nejsou v oblasti výjimečná. Dosud nejtragičtější byly otřesy v roce 1934. Tehdy zemřelo přes 10 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám