Hlavní obsah

Afghánský sever zabírají neznámí ozbrojenci v kuklách

Kábul

Obyvatele severoafghánské provincie Kunduz znepokojují ozbrojení a maskovaní cizinci, kteří převzali vedení mnohých vesnic a připravují lidi na příchod nové vlády. Přišli i s rodinami a kmenoví vůdci netuší, kdo jsou.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci místní policie Arbaki v afghánské provincii Kunduz

Článek

Ozbrojenci začali přicházet před pěti měsíci a od té doby bylo zavražděno deset kmenových stařešinů a 100 dalších obyvatel. Podle zástupce kunduzského guvernéra Hamdulláha Daníšího se tito cizinci usadili ve třech ze sedmi provinčních okresů, informovala stanice Al-Džazíra.

"Nevíme, kdo jsou, nerozumíme jejich jazyku. Nosí kukly, takže vidíme jen jejich oči," sdělil jeden z obyvatel provincie. Mnozí je považují za členy radikálního Islámského státu (IS), ale příchozí to neříkají.

Jsou mezi nimi hlavně Čečenci a Uzbekové a také několik Tádžiků, Arabů, Pákistánců a členů afghánského Tálibánu. Islámské hnutí Uzbekistánu (IMU) a Čečenci se roky snaží proniknout do centrální Asie a IMU se hlásí k IS.

Bojují i ženy

Co je na příchozích nové, je zapojení jejich žen do boje. V okresu Čardara pomáhají mužům připravovat nálože, působí jako lékařky, účastní se prohledávání domů a vyučují islám. Nabádají vesničanky, aby nevycházely ven bez mužů, a jejich manžele, aby se chodili modlit do mešit.

Obyvatelé tvrdí, že cizinci přebírají správu. Ozbrojenci prý obcházejí domy a žádají od obyvatel 5000 až 300 000 afghání (2500 až 126 000 korun). Starší dívky přestaly chodit do škol, sjednocují se školní osnovy a také uniformy školáků.

Lidé, kteří přijíždějí do města Kunduz nebo z něj vyjíždějí, jsou kontrolováni stejně jako ti, kdo nechodí do mešit.

Mluví o nové vládě

K vládním úředníkům se občané dostanou jedině s povolením. Zastavily se stavební práce. "Říkají lidem, že bude ustavena nová vláda, a že ta zahájí nové stavby," sdělil jeden kmenový zástupce.

Cizinci jsou také v sousedních provinciích Tachár a Badachšán, kde mají hlavní stan. Z města Kunduz do střediska Badachšánu, města Fajzábádu, je to 240 kilometrů a trasa vede malebnou krajinou.

Zástupce badachšánského guvernéra Gul Muhammad Bedar říká, že o cizincích ví. Přicházejí prý od té doby, co sousední Pákistán zahájil vojenské operace v Severním Vazíristánu.

Jako rakovina

"Je tu teď přes 600 členů Tálibánu. Je to jako rakovina. Zpočátku to bylo tak 100 místních příslušníků Tálibánu, k nimž se postupně přidalo 400 zahraničních členů i s rodinami. Rakovina se rychle šíří," řekl Bedar.

V minulých dnech prý náhle přibylo útoků na afghánské vojáky. Osmnáct jich přišlo o život, polovinu z nich útočníci sťali, sedm se pohřešuje. Příbuzní vojáků, kterým byly useknuty hlavy, si stěžují, že těla byla vrácena s hlavami, které k nim nepatřily.

Afghánská armáda a její zahraniční spojenci v minulých letech podnikli několik rozsáhlých ofenzív proti Tálibánu, ale dostat jej ze severních provincií se jim nepodařilo.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Situace se zlepšila vždy jen na čas, radikálové se pouze přemístili někam jinam. Bedar i jeho kolegové v Kunduzu říkají, že bez podstatnější podpory vlády je jejich vlastní boj proti Tálibánu ztracenou bitvou. Potřebují víc vojska a zejména leteckou podporu. "Bez toho nemůžeme uspět," řekl Bedar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám