Hlavní obsah

Nejšťastnější na světě jsou Švýcaři. Češi v optimismu předběhli Slováky i Poláky

New York/Praha

Nejšťastnější zemí na světě je Švýcarsko, nejméně šťastní lidé naopak žijí v západoafrickém Togu. Česká republika se v žebříčku štěstí umístila na 31. místě. Vyplývá to ze Zprávy o štěstí ve světě, kterou pro Organizaci spojených národů vypracovala organizace SDSN. Štěstí vědci zkoumali v celkem 158 státech.

Foto: Profimedia.cz

V České republice jsou lidé zhruba stejně šťastní jako v Argentině či Uruguayi.

Článek

Za Švýcarskem se na předních příčkách indexu štěstí umístil Island, Dánsko, Norsko a Kanada. Do první desítky se dostaly ještě Finsko, Nizozemsko, Švédsko, Nový Zéland a Austrálie.

Spojené státy se umístily na 15., Německo na 26. a Francie na 29. místě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česká republika obsadila 31. příčku, lidé jsou tu zhruba stejně šťastní jako v Argentině či Uruguayi. Až za Českem se umístily například i jihoevropské země jako Španělsko (36.) a Itálie (50.).

Méně než v České republice jsou podle indexu lidé šťastní i na Slovensku (45.) a v Polsku (60.). Rusko obsadilo 64. a Čína 84. pozici.

Nejméně šťastní jsou lidé především v afrických zemích a státech postižených dlouhodobými konflikty. Nejnižší příčky v žebříčku štěstí obsadily Togo, Burundi, Sýrie, Benin, Rwanda a Afghánistán.

Zpráva, kterou financovala OSN, vychází z průzkumu provedeného v letech 2012 až 2014 Gallupovým ústavem. Respondenti měli na stupnici od jedné do deseti hodnotit, jak jsou právě šťastní a také, jak jsou celkově spokojeni se svým životem.

Nejšťastnější a nejméně šťastné země na světě
1. Švýcarsko158. Togo
2. Island157. Burundi
3. Dánsko156. Sýrie
4. Norsko155. Benin
5. Kanada154. Rwanda
6. Finsko153. Afghánistán
7. Nizozemsko152. Burkina Faso
8. Švédsko151. Pobřeží slonoviny
9. Nový Zéland150. Guinea
10. Austrálie149. Čad
...
31. Česká republika

Podle autorů studie ovlivňují pocit štěstí v dané zemi z největší části faktory jako hrubý domácí produkt na obyvatele, délka života, korupce, svoboda se rozhodovat, štědrost spoluobčanů a existence někoho blízkého, o koho je možné se opřít.

Zpráva také zdůrazňuje, že i když většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším, samotný příjem není tak důležitým faktorem štěstí jako osobní svoboda a podpora společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám