Hlavní obsah

Australská policie překazila velký teroristický útok inspirovaný Islámským státem

Australská policie oznámila, že překazila plánování velkého teroristického útoku v Melbourne. Údajně ho chtěla provést pětice mladíků, kteří se inspirovali Islámským státem, uvedla BBC. Všechny policisté zatkli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australská policie zatkla pět podezřelých z plánování teroristického útokuVideo: Reuters

 
Článek

Pětice osmnáctiletých až devatenáctiletých mladíků chtěla udeřit už příští týden u příležitosti stého výročí vylodění australských vojáků na tureckém poloostrově Gallipoli za první světové války.

Podle vyšetřovatelů plánovali útoky sečnými nebo bodnými zbraněmi na australské policisty. Do operace, která vedla k jejich zatčení, se zapojilo 200 policistů. Muži byli zadrženi v sobotu ráno.

"Předpokládá se, že tito muži podnikali přípravy na teroristické činy v Austrálii, jejichž cílem měli být také policisté," konstatuje se v prohlášení, které společně vydala policie státu Viktorie a australská federální policie.

"Tato záležitost byla inspirována Islámským státem," sdělil na následné tiskové konferenci policejní mluvčí.

Austrálie nedávno vyslala stovky svých vojáků do Iráku, aby tam pomohly s výcvikem sil bojujících proti radikálům z Islámskému státu, kteří ovládají velké části iráckého a syrského území. Řada Australanů ale také odjela nelegálně bojovat na Blízký východ na straně Islámského státu.

Příští týden si Austrálie připomene 100. výročí vylodění jednotek australského a novozélandského armádního sboru na plážích tureckého poloostrova Gallipoli.

Australané a Novozélanďané 25. dubna 1915 tvořili páteř výsadku spojeneckých sil, v jejichž čele stáli Britové. Poté následovalo devět měsíců krvavých bojů, jejichž cílem bylo zmocnit se strategického Dardanelského průlivu a ohrozit tak Istanbul, metropoli Osmanské říše, která vstoupila do první světové války po boku Německa a Rakousko-Uherska. Spojenecké jednotky byly poraženy a s velkými ztrátami se stáhly.

Reklama

Výběr článků

Načítám