Hlavní obsah

Lesní požáry se na Sibiři vymkly kontrole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Lesní požáry na jihu Sibiře se navzdory pondělním prohlášením ruských úřadů nepodařilo zvládnout. V úterý se vymkly kontrole a ohrožují další obydlená místa. Do boje s ohněm, který se rozšířil i do Číny, byla nasazena armáda. Hoří už 90 tisíc hektarů lesa, což je 2,3krát více než v pondělí, i když do hašení byly nasazeny Iljušiny Il-76.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry se na Sibiři vymkly kontroleVideo: Reuters

 
Článek

Předseda lesní společnosti Rosleschoz Ivan Valěntik uvedl, že od 2. února bylo zaznamenáno 867 lesních požárů, které zasáhly 84 869 hektarů, což je 2,3krát více než v pondělí. V Zabajkalském kraji se přes noc požáry prudce šířily a do rána se plocha zasažená ohněm rozšířila na 24 tisíc hektarů, napsal TASS. Za dalších šest hodin požáry zasáhly 36 tisíc hektarů. Oheň aktuálně ohrožuje dvě obce.

Čínská média už informovala, že se oheň rozšířil do Vnitřního Mongolska, kde zničil 85 domů, ale Rusko zatím nepotvrdilo, že se oheň přes hranici přenesl.

V současné době je v pěti oblastech Ruské federace vyhlášen stav ohrožení – v Zabajkalském a Krasnojarském kraji a v Chakaské a Burjatské republice a v Amurské oblasti.

Valěntik varoval, že nebezpečné požáry se mohou očekávat i v evropské části Ruska stejně jako v sibiřském federálním okruhu a v jihozápadní oblasti Dálného východu.

Už nyní hoří v podmoskevské oblasti osm lesů.

Valěntik vyzval, aby se přijal zákon zakazující vypalování suché trávy. Lesy letos většinou vzplály, když se kolem nich vypalovala stařina nebo když byli jejich návštěvníci neopatrní a rozdělávali v nich oheň.

Tisíce zraněných

Celkový počet obětí a zraněných se ještě nezveřejnil. V pondělí se uvádělo 23 mrtvých a 905 zraněných v Chakaské autonomní republice, z nichž 387 je hospitalizováno.

V Zabajkalské oblasti jsou tři oběti. Je mezi nimi i tříleté děvčátko, které zahynulo během evakuace z ohrožených míst při dopravní nehodě. Devět lidí je hospitalizováno. Podle posledních zpráv ale vyhledalo lékařskou pomoc 21 tisíc lidí.

Oheň sužuje i řadu dalších míst Sibiře. Požáry u města Čita v Zabajkalsku si podle úřadů vyžádaly tři mrtvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám