Hlavní obsah

Robot pořídil záběry v roztaveném reaktoru ve Fukušimě

– Tokio

Záběry z roztaveného prvního reaktoru jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku zveřejnila provozovatelská společnost TEPCO. Robot pořídil snímky ve vysoce radioaktivním prostředí minulý pátek. Jeho mise byla původně plánována na zhruba deset hodin, po třech hodinách však robot vypověděl službu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Robot pořídil záběry z roztaveného reaktoru ve FukušiměVideo: International Research Institute for Nuclear Decommissioning, Reuters

 
Článek

Inženýři s jeho pomocí zjišťovali stav roztaveného paliva v reaktoru, který se společně se zbylými snaží odstavit a zaplombovat. Plánují proto vyslat druhé průzkumné zařízení.

Operaci původně plánovali na pondělí, ale nakonec termín ještě odložili, dokud se nevyšetří, co bylo příčinou konce prvního robota.

Foto: , ČTK/AP

Snímek z vnitřku roztaveného prvního reaktoru ve Fukušimě

Při pátečním průzkumu byla podle mluvčího TEPCO Teruakiho Kobajšiho naměřena teplota, míra radiace a další hodnoty. Před tím, než přestala fungovat, pořídila také sonda snímky základové plošiny pod jádrem reaktoru, které naznačily, kudy se dá příště proniknout ještě hlouběji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v jaderné elektrárně v JaponskuVideo: Reuters

Fukušimskou elektrárnu na východním pobřeží Japonska poškodilo silné zemětřesení a následná mohutná vlna tsunami v březnu 2011. Došlo k roztavení palivových tyčí ve čtyřech reaktorech. Z okolí se následně muselo odstěhovat více než 160 tisíc lidí. Radioaktivní látky unikly do podloží i do moře. Byla to nejhorší jaderná nehoda od výbuchu v Černobylu v roce 1986.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám