Hlavní obsah

Vypalování trávy zapálilo sibiřské lesy, patnáct mrtvých a stovky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Lesní požáry v Chakaské autonomní republice na jihu Sibiře si už vyžádaly patnáct mrtvých a 613 raněných. Oznámila to v pondělí ruská agentura TASS. Shořelo přes 1200 domů. V Amurské oblasti na Dálném východě byl kvůli lesním požárům vyhlášen kalamitní stav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požárech na Sibiři zemřelo šest lidíVideo: Reuters

 
Článek

„K 12. hodině místního času (6:00 SELČ) se na zdravotnická zařízení v Chakasii obrátilo 613 lidí,” řekl tajemník ministra zdravotnictví Chakasie Michail Maľgin a dodal: „Hospitalizováno je 78 z nich. Osm je v těžkém stavu, sedmdesát je ve středně těžkém stav a 533 zraněných bylo ošetřeno a jsou léčeni ambulantně.”

„Do dneška shořelo 1205 domů v 38 obcích,” sdělil hlavní státní požární inspektor Boris Borzov. Uvedl, že 2000 lidí přišlo o střechu nad hlavou a jsou příbuzných. Uvedl však nižší počet zraněných - 121: „Bohužel je mezi nimi malé dítě.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ohně zapálili lidé

Příčinou šířícího se ohně ve třech okresech Chakaska, které leží asi 300 kilometrů východně od Novosibirska, se stalo jarní vypalování trávy. Požáry se pak prudce rozšířily kvůli silnému větru. Hasiči už podle národního krizového centra NCUKS zastavili další šíření požáru: „Výsledkem opatření uplatněných v Chakasii je to, že jsme zabránili, aby se oheň rozšířil na 60 000 domů, kde žije přes 350 000 lidí.”

Do hašení se zapojily vrtulníky a speciální letouny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace povolalo posily z Krasnojarského kraje, nedaleké Kemerovské oblasti i z Moskvy.

Největší škody živel způsobil v obci Kožuchovo, kde lehla popelem škola, zdravotní středisko, místní knihovna a kulturní dům. Postiženým místní úřady poskytly provizorní ubytování, na místo se dostavili psychologové. Hasiči vyhlížejí příznivější počasí, podle meteorologů by se měl prudký vítr zklidnit a v postižené oblasti by mělo pršet.

Foto: Reuters TV, Reuters

Hořící vesnice v Chakaské oblasti

V Amurské oblasti na východě Ruska úřady vyhlásily kalamitní stav, protože v regionu zuří 60 požárů na celkové ploše 12 000 hektarů. Jejich příčinou je kromě pálení trávy i neopatrné nakládání s ohněm v lesích, uvedl TASS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám