Hlavní obsah

Ať nad buddhistickými kláštery vlají čínské vlajky, žádá šéf komunistů v Tibetu

– Peking

Předseda Tibetské komunistické strany Čchen Čchüan-kuo požaduje, aby nad buddhistickými kláštery v Tibetu vlála čínská vlajka. Také chce zvýšit vlasteneckou výchovu v klášterech v rámci regulace náboženského života a institucí.

Foto: Profimedia.cz

Buddhistický klášter Samye v tibetském okresu Dranang

Článek

„Nechme široké masy mnichů a jeptišek, aby si ještě více uvědomovali vlastenectví, ctili zákony a propagovali náboženskou harmonii. Veďme je, aby přizpůsobili tibetský buddhismus socialistické společnosti,“ napsal Čchen podle agentury AP v úvodníku státního komunistického listu Žen-min ž’-pao, který přetiskly další státní listy.

Předseda také sdělil, že by v klášterech měly být k dispozici noviny, televize, telefon, voda a elektřina. Spolu se zdravotní péčí, stipendii a penzemi pro mnichy i jeptišky by tak „osobně cítili starost a teplo strany i vlády“.

Plán odsoudil tajemník londýnské skupiny Mezinárodní kampaň pro Tibet Buchung Tsering. Podle něj je vyvěšování vlajky v rozporu s tradicí tibetského buddhismu a ukazuje zájem Číny kontrolovat všechny aspekty víry.

„Zatímco Čína pokračuje v tom, že světu říká, jak si Tibeťané užívají náboženské svobody a autonomie, její nejvyšší představitel ve Lhase se zapojil do ideologické kampaně s cílem změnit tibetské kláštery ve vlastenecká střediska,“ prohlásil Buchung Tsering.

Reklama

Výběr článků

Načítám