Hlavní obsah

Viděli jsme ztracený boeing, prohlašují na Maledivách

Novinky, bok

Pátrání po boeingu společnosti Malaysia Airlines, který se ztratil více jak před rokem, zatím nepřineslo žádné odpovědi na to, co se s letem MH370 stalo. Nejvíce se spekuluje o tom, že se letoun zřítil kdesi v Indickém oceánu. Nejnovější zatím nepotvrzené zprávy uvádějí, že se mohlo letadlo zřítit u Malediv.

Foto: Samsul Said, Reuters

Boeing 737-800 společnosti Malaysia Airlines

Článek

Nové poznatky by mohlo přinést tvrzení obyvatel malého ostrova Kudahuvadhoo nedaleko Malediv, kteří prý v den zmizení malajsijského letounu viděli nad ostrovem přelétat velmi nízko dopravní letoun.

Ten byl firemními barvami (tedy červenými a modrými značkami) podle vyjádření zdejších obyvatel velmi podobný právě zmizelému boeingu společnosti Malaysia Airlines.

Tvrzení má ale poměrně velký háček, svědectví o výskytu letounu je vzdáleno více než 5000 kilometrů od posledního oficiálního místa hledání nedaleko australských břehů.

Spadl letoun u Malediv?

Místní tvrdí, že nízko přelétající letadlo viděli 8. března minulého roku, tedy přesně tehdy, kdy se malajsijský letoun s 239 lidmi na palubě ztratil při cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Jejich tvrzení podporují i zjištění vědců z Curtin University, kteří analyzovali zvuková data z osudného dne. Nezvyklé údaje, které sondy zachytily, mohly značit podle nich právě dopad letounu do Indického oceánu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajských aerolinek z místa a odkud se naposledy ohlásil.

„Jsem si poměrně jistý tím, co jsem viděl. Nebylo to normální, to letadlo bylo veliké a letělo dost nízko. Ostatní ho také viděli,” uvedl pro server Dailymail 34letý IT manažer Ahmed Shiyaam.

„Běžel jsem to říct manželce, protože takhle velké letadlo jsem tu nikdy neviděl. Minulo ostrov a letělo dál nad moře. Když jsem zjistil, že se pohřešuje malajsijské letadlo, napadlo mě, že by ho měli odborníci přiletět hledat právě sem,” dodal.

Úřady prý záměrně mlží

Maledivské úřady ale již v březnu minulého roku vydaly tiskové prohlášení, ve kterém popírají jakýkoli výskyt dopravních letadel v dané době. Místní to ale považují za mlžení a snahu ukrývat citlivé informace o radarových zařízeních na zdejším území.

Během uplynulého roku bylo lokalizováno několik možných míst dopadu letounu, naposledy se jednalo o plochu zhruba 60 000 kilometrů čtverečních u pobřeží západní Austrálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám